fbpx
← Takaisin blogiin

Debossing ja kohokuviointi – mitä se on?

Kirjoittaja: Steffen Andersen · 16. helmikuun 2023

On olemassa erilaisia ​​tapoja saada painetut artikkelit erottumaan muista paitsi muotoilun avulla. Yksi menetelmistä on käyttää kohokuvioitua painatusta tai debossing-painatusta. Kun painat kohokuviota tai debossingia, se maksaa yleensä jonkin verran ylimääräistä, mutta monet yritykset ja varsinkin huippuluokan takeaway-liikkeet saavat takeaway-paperikupit kohokuvioidulla painatuksella. Tässä artikkelissa käydään läpi, mitä tarkoittaa painatuksen kohokuviointi tai kohokuviointi ja miten prosessi toimii.

Kohokuviointi

Määritellään ensin kohopainatuksen määritelmä – Kohopainatus on paperiin painaminen, jolla luodaan kolmiulotteinen muotoilu. Se voi olla sekä kuvio, teksti, logo tai muu kuva. Kolmiulotteisuus tehtäisiin nostamalla grafiikan pintaa, ja se olisi tulostuksessa muuta paperia korkeammalla. Kohokuvioitu painatus antaa yleensä modernin ja korkealuokkaisen ilmeen.

Debossed-painatus

Kuten olet ehkä jo arvannutkin, debossed on kohopainatuksen vastakohta. Debossing-painatuksessa muotoilu, teksti, logo tai kuva painetaan pintaan, jolloin debossattu alue on ympäröivää paperia alempana. Debossing-efektit antavat aidon ja vanhan koulukunnan ilmeen, aivan kuten silloin, kun kirjoituskoneita käytettiin ennen vanhaan. Menetelmää voidaan käyttää painamiseen monille eri materiaaleille, sillä sitä voidaan käyttää sekä paperille, muoville että metallille. Sitä käytetään kuitenkin useimmiten paperille tulostamiseen, koska puristusmekanismia on parannettava paljon, kun sitä käytetään muovin ja erityisesti metallin kaltaisille materiaaleille.

Miten kohokuvioitu tai debossing-painatus tehdään?

Kohokuvioidun tai debossatun painon tekemiseen käytetään vastamursketta, joka on kaksi metallilevyä, jotka leikataan grafiikkaan, jonka haluat kohokuvioiduksi tai debossatuksi. Tämä tarkoittaa, että materiaalin kummallakin puolella on yksi muotti, joten sitä voidaan käyttää joko paino- tai kohokuviointimekanismissa.  Vastamuotti muotoillaan grafiikkaan tavallisesti valokaiverruksella. Ylempi muotti voidaan sitten joko painaa materiaaliin leimasimen tapaan, kun muotti on toisen puolen alla tukena, jotta materiaali ei rikkoudu, ja jättää se sitten paikoilleen, jolloin se on luonut debossing-painatuksen. Se voidaan myös painaa materiaaliin ja saada ylemmän muotin tarttumaan materiaaliin lämmön avulla ja painaa muotin toiselta puolelta, jolloin menetelmä voi nostaa leimattua aluetta, jolloin tuloste on kohokuvioitu. Kohokuvioitu voi olla joko yksitasoinen tai monitasoinen. Yksitasoinen nostaa koko leima-alueen samalle korkeudelle, kun taas monitasoinen voi nostaa jo kohokuvioidun alueen aluetta, jolloin siitä tulee ”kaksinkertainen” kohokuvio.

Yhteenveto

Kohokuviointi ja debossing ovat loistavia tapoja saada painotuotteesi erottumaan edukseen, ja se on loistava työkalu suunnitteluprosessissa. Sen avulla voit antaa yrityksellesi haluamasi vanhan koulukunnan ulkoasun tai korkealuokkaisemman ja tyylikkäämmän ilmeen, joka sopii brändiisi. Meillä on joitakin asiakkaita, jotka ovat käyttäneet mahdollisuutta saada paperimukiensa muotoilu kohokuvioiduksi. Ainoa huono puoli kohokuvioinnissa on se, että prosessin perustamiskustannukset ovat melko korkeat, mikä tekee siitä melko kalliin.

Kaikki blogikirjoitukset →