fbpx
← Takaisin blogiin

Digitaalinen painatus ja prosessin toiminta

Kirjoittaja: Steffen Andersen · 30. tammikuun 2023

Digitaalinen painatus on käytetyin painomenetelmä, koska lähes kaikki kaupalliset painotalot käyttävät tätä menetelmää. Koska sen avulla voit tulostaa haluamasi kokoisia ja tarpeisiin sopivia tulosteita, olipa kyseessä sitten koti tai toimisto. Painatusprosessia käyttävät myös monet pienemmät painotalot flyereihin, julisteisiin ja muihin yleisempiin painotöihin. Tässä artikkelissa käsittelemme, miten prosessi toimii, mihin sitä ensisijaisesti käytetään ja vertaamme sitä muihin painatusmenetelmiin.

Miten se toimii?

Digitaalisessa painomenetelmässä ei käytetä painolevyjä kuten kaikissa muissa painomenetelmissä, mikä tarkoittaa, että aloituskustannukset ovat hyvin alhaiset. Digitaalista painomenetelmää voidaan käyttää useille eri materiaaleille, kuten paperille, vaahtomuoville, muoville jne. Digitaalisia tulostimia on kahta tyyppiä ja sitä, miten ne luovat tulosteen. On mustesuihkutulostin, jota käytetään suurikokoisissa ja painotalojen käyttämissä tulostimissa, ja sitten on lasertulostimia.  Mustesuihkutulostin tekee tulosteen tiputtamalla pieniä mustepisaroita tulostettavalle materiaalille. Mustepisarat ovat usein hiuksenpätkää pienempiä, jotta varmistetaan, että mustetta lisätään koko ajan oikea määrä. Mustesuihkutulostin käyttää yleensä CMYK-värejä ja CMYK-värien mustetta, joten värit voidaan sekoittaa suoraan tulostettavaan kohteeseen. Digitaalisen painatuksen mustesuihkuprosessi ei useinkaan ole yhtä nopea kuin muut painomenetelmät, kun kyse on suuremmista määristä.   Lasertulostimissa yhdistetään lasermekanismi ja sähkömagnetismi tulosteen luomiseksi. Laser siis kopioi grafiikan tai kuvan sähkömagneettiselle kankaalle, johon väriaine kiinnittyy sähköisesti varattujen hiukkasten avulla. Toneria käytetään vain lasertulostimissa, ja se on ainutlaatuinen tässä painomenetelmässä. Tonerin ensisijainen ongelma on, että se ei pysty toistamaan kuvia ja värejä yhtä tarkasti kuin mustetta käytettäessä. Tästä syystä painattajat eivät käytä sitä yhtä yleisesti. Lasertulostimet ovat kuitenkin nopeampia painattaessa suurempia määriä, mikä tekee niistä loistavia. Rullat siirtävät materiaalia paino- ja värjäysprosessin läpi, jolloin painos lämmitetään ja jäähdytetään välittömästi sen jälkeen. Lopulta se on valmis käytettäväksi aivan kuten silloin, kun otat paperit tulostimesta.

Mihin sitä käytetään?

Digitaalista painatusta käytetään ensisijaisesti paperille painamiseen ja erityisesti paperisiin mainosartikkeleihin, kuten lentolehtisiin, kirjeisiin ja niin edelleen. Syynä siihen, miksi sitä ei käytetä muoville ja muille materiaaleille tulostamiseen, on se, että siinä käytetään CMYK-värejä, koska värit on sekoitettava keskenään, jotta haluttu väri näkyy. Tämä voi tehdä tulosteesta huonolaatuisen, jos sitä ei tehdä oikeille materiaaleille. Koska digitaalipainatuksella ei ole suuria aloituskustannuksia, tuotteen valmistamiselle ei useinkaan ole vähimmäistilausmäärää. Tästä syystä monet teollisuudenalat pyrkivät käyttämään tätä painomenetelmää tuotteissaan. Teemme yhteistyötä paperimukien valmistajien kanssa, jotka ovat ottaneet tämän menetelmän käyttöön ja valmistavat paperimukeja digitaalisella painatuksella.

Digitaalinen painatus vs offset-painatus

Digitaalipainatus ja offsetpainatus ovat kaksi ensisijaista painomenetelmää paperille painamisessa. Koska digitaalisessa painatuksessa ei käytetä painolaattoja, se sopii erinomaisesti pienempiin määriin ja nopeaan tuotantoon. Offsetpainossa käytetään kuitenkin painolaattoja, ja sen perustamiskustannukset ovat hieman korkeammat, ja sitä käytetään enemmän suurempien määrien painatuksiin. Offsetpainatus on varsin mukautuva painomenetelmä, ja sitä voidaan käyttää sekä CMYK- että Pantone-väreillä ja muille kohteille kuin paperille. Digitaalinen painomenetelmä on rajoitetumpi, sillä sitä voidaan käyttää vain CMYK-väreillä, ja painolaadun varmistamiseksi sitä käytetään myös vain paperille painamiseen. Oletko kiinnostunut offsetpainatuksesta? Lue lisää prosessista täältä.

Digitaalinen painatus vs tamponipainatus

Digitaalinen painatus ja tamponipainatus ovat kaksi suosituinta painomenetelmää, kun kyseessä on pienempien määrien painatus. Nämä kaksi painomenetelmää eroavat toisistaan siinä, mitä värimaailmaa voidaan käyttää ja mihin kohteisiin ne soveltuvat. Digitaalipainossa voidaan käyttää vain CMYK-värejä, ja sitä käytetään ensisijaisesti paperille tulostamiseen, kun taas tamponipainossa käytetään Pantone-värejä, ja sillä tulostetaan ensisijaisesti koverammille pinnoille sekä muoville, metallille ja muille pinnoille kuin paperille. Miten tamponipainatus toimii? Lue kaikki täältä.

Digitaalinen painatus vs flexo-painatus

Digitaalipainatus ja fleksopainatus eivät ole kovin samanlaisia, ja painomenetelmiä käytetään eri projekteissa. Digitaalinen painatus sopii parhaiten paperille tulostamiseen pienissä erissä ja sen varmistamiseen, että ne toimitetaan nopeasti. Flexopainatuksella painetaan monimutkaisemmille pinnoille, kuten muoville ja metallille, ja sen perustamiskustannukset ovat melko korkeat, joten sitä käytetään suurten määrien painamiseen. Digitaalipainossa käytetään CMYK-värejä ja fleksopainossa käytetään pääasiassa Pantone-värejä, mutta se voidaan asettaa käyttämään CMYK-värejä. Jos haluat lisätietoja fleksopainatuksesta, olemme laatineet artikkelin, jossa kuvataan koko prosessi.

Digitaalinen painatus vs kirjapaino

Digitaalipaino on uusin painotekniikka ja kirjapaino on vanhin painomenetelmä, joten vaikka molempia käytetäänkin ensisijaisesti paperille painamiseen, niissä on paljon eroja. Kirjapainossa voidaan käyttää sekä Pantone- että CMYK-värejä, mutta siinä käytetään ensisijaisesti Pantone-värejä, ja se on hyvin manuaalinen painomenetelmä, mikä tekee sen käytöstä melko kallista. Kirjapaino on kuitenkin paljon helpompi mukauttaa erilaisiin paperilajeihin kuin digitaalinen painaminen. Digitaalinen painaminen on kuitenkin parempi ja nopeampi painomenetelmä pienille määrille useimmille paperimateriaaleille. Jos haluat oppia lisää kirjapainomenetelmästä, lue tämä artikkeli.

Digitaalinen painatus vs syväpaino

Kun verrataan syväpainatusta ja digitaalipainatusta, merkittävin ero on se, että digitaalipainatus soveltuu parhaiten pieniin määriin, ja syväpainatusta käytetään hyvin suuriin määriin. Tämä johtuu siitä, että syväpaino käyttää tulostamiseen painosylintereitä, jotka voivat kestää useita miljoonia tulosteita. Toinen asia on se, että syväpaino käyttää tulostuksessa ensisijaisesti Pantone-värejä, kun taas digitaalipaino käyttää CMYK-värejä. Molempia käytetään kuitenkin pääasiassa paperille painamiseen, mutta syväpaino voi myös painaa tekstiileille ja muille ylellisemmille materiaaleille. Jos haluat lisätietoja syväpainosta, meillä on sinulle tämä opas.
Kaikki blogikirjoitukset →