fbpx
← Takaisin blogiin

Kaikki CMYK-väreistä

Kirjoittaja: Steffen Andersen · 30. tammikuun 2023

CMYK-värijärjestelmä on ylivoimaisesti käytetyin värijärjestelmä offset- ja digitaalipainossa. Se tarkoittaa, että tapaat sen värimenetelmän usein arkipäivässäsi. Se voi olla poliittisen kannanoton sisältävä lentolehtinen tai lähellä olevaa konserttia mainostava juliste, mutta se voi olla myös omasta tulostimestasi tulostettu paperi. Haluaisitko tietää lisää siitä, mitä CMYK tarkoittaa, miten väriprosessi toimii ja miten värit näkyvät painotuotteissa? Sitten etsi lisää, sillä käsittelemme kaiken tämän seuraavassa artikkelissa.  Värijärjestelmää kutsutaan CMYK:ksi, koska CMYK on lyhenne sanoista Cyan, Magenta, Yellow ja Key. Nimi edustaa siis väriprosessin neljää pääväriä, jotka sekoittuvat keskenään ja muodostavat lähes 70 prosenttia kaikista ihmissilmälle näkyvistä väreistä. CMYK-värejä voidaan kutsua sekä neliväriprosessiksi että täysväripainatukseksi, ja syy siihen, miksi sitä kutsutaan neliväriprosessiksi, on se, että siinä käytetään neljää väriä pääväreinä. Sitä kutsutaan täysväripainatukseksi siksi, että prosessin ansiosta voit käyttää suunnittelussa niin monta väriä ilman lisämaksua.  Saatat kysyä itseltäsi, miksi nämä neljä väriä ovat CMYK:n perusvärejä, ja miksi ei useampia värejä, jotta se voisi vastata yli 70 prosenttia kaikista väreistä? Syynä näihin väreihin on edullisuus, sillä syaani, magenta, keltainen ja avain ovat ne neljä väriä, joiden avulla saadaan yhdessä aikaan laajin mahdollinen värivalikoima tulostusta varten. Se olisi tietysti ollut suurempi, jos siinä olisi ollut enemmän värejä, mutta myös hinnat olisivat olleet siihen verrattuna korkeammat.  Nykyään on kuitenkin tosiasia, että useammilla suurilla painotaloilla ja erityisesti teollisessa painossa on painokoneita, jotka voivat tulostaa jopa kahdeksalla värillä. Tärkein syy siihen, miksi tämä on todellisuutta, on värivalikoiman laajentaminen ja erityisesti kirkkaampien värien lisääminen. Nämä yritykset käyttävät kuitenkin yleensä Pantone-värejä väritysjärjestelmänä.

Miten CMYK-värit sekoitetaan

Kun sanotaan, että värit sekoitetaan keskenään, se kuulostaa siltä, että ne laitetaan ämpäriin ja sekoitetaan sitten. CMYK-värejä sekoitettaessa asia ei ole näin. Se tapahtuu itse asiassa siten, että arkeille pudotetaan useita pieniä yksivärisiä pisteitä vierekkäin. Joten kun tulostusta painetaan, se ei itse asiassa sekoita värejä, vaan se tulostaa todella pieniä pisteitä syaania, magentaa, keltaista tai key:tä. Koska pisteet ovat niin pieniä, silmämme ja aivomme pystyvät käsittelemään ne, joten ne näyttävät haluamiltamme väreiltä ja muotoilulta.

Miten CMYK-painatus toimii

Kun CMYK-värejä käytetään halutun mallin tai värin luomiseen, CMYK-värit sekoitetaan keskenään, ja subtraktiivisen synteesin avulla ne luovat tulostuksessa tarvittavat värit. Subtraktiivinen synteesi on prosessi, jossa päävärit (syaani, magenta, keltainen, musta) tulostetaan arkille täyteaineina. Kun valo osuu värejä sisältäviin arkkeihin, se kulkee kunkin värin läpi, ja aina kun se kulkee värin läpi, osa valosta absorboituu musteeseen. Jäljelle jäävä valo heijastuu valkoisesta arkista, ja tämä valo näyttää värit. Tämä tarkoittaa, että värien voimakkuus ratkaisee, kuinka tummia väreistä tulee. Jos tulosteeseen ei lisätä yhtään väriä, se on täysin valkoinen, ja jos kaikki neljä väriä lisätään suurimmalla intensiteetillä, tuloste on musta. Tämä prosessi eroaa RGB-värien prosessista, jossa värit ovat sitä tummempia, mitä vähemmän värien voimakkuutta käytetään.

Miten CMYK-värikoodit toimivat

CMYK-värejä käyttävää suunnittelua tai tulostustiedostoa tehtäessä on tärkeää tietää, miten CMYK-värikoodit toimivat. Onneksi se on melko yksinkertaista. Koska suunnittelussa käytetään neljää väriä, voimme hallita kunkin värin voimakkuutta. Intensiteetin vaihteluväli on 0:sta 100:aan, mikä tarkoittaa, että 100 on suurin intensiteetti ja 0 on pienin intensiteetti. Jos siis haluat puhtaimman syaanin, CMYK-koodi on C100, M0, Y0, K0, ja jos haluat muiden värien voimakkuuden olevan korkea, voit jatkaa lopuilla. Ainoa poikkeus on musta, jolloin puhtain musta olisi C100, M100, Y100, K100, koska tuloste muuttuu tummemmaksi mitä korkeampi värin voimakkuus on, kuten subtraktiivisesta synteesistä on kerrottu.

Missä CMYK-värejä käytetään

Kuten tämän artikkelin alussa kirjoitettiin, CMYK-värejä käytetään paperille ja erityisesti valkoiselle paperille tulostettaessa. CMYK-väriprosessi on tavallinen prosessi kotitulostimille, mutta sitä käyttävät myös monet painotalot flyereiden, julisteiden ja monien muiden projektien tulostamiseen. CMYK-värimenetelmän alhaisen hinnan vuoksi monet painettujen pakkausten valmistajat käyttävät tätä värimenetelmää, jotta ne voivat tarjota asiakkaille pienempiä määriä.  CMYK-värijärjestelmä ei sovellu erinomaisesti muille materiaaleille kuin paperille tulostamiseen, koska mustepisarat on sijoitettava hyvin tarkasti, jotta muotoilu näyttäisi hyvältä. Muovin ja metallin kaltaisille materiaaleille on hyvin vaikea tulostaa, ja usein painatus ei pysy kiinni ennen kuin se on painettu.
Kaikki blogikirjoitukset →