fbpx
← Takaisin blogiin

Mitä eroa on CMYK:n, Pantonen ja RGB:n välillä?

Kirjoittaja: Steffen Andersen · 16. helmikuun 2023

Kun aloitat painatusprojektin, on tärkeää varmistaa, että painetut värit sopivat yhteen muun tuotemerkkisi kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että verkkosivujesi värit ovat samat kuin paperimukien, esitteiden ja käyntikorttien värit. Koemme usein, että asiakkaat eivät tiedä asian tärkeyttä, ja harvoin käy niin, että he osaavat varmistaa, että värit sopivat yhteen.  Tässä postauksessa käymme läpi kolme eri värijärjestelmää: CMYK, RGB ja PMS (Pantone-värit). Puhumme lopuksi siitä, miten voit käyttää värijärjestelmiä hyödyksesi ja miten voit varmistaa, että brändisi on sama, olipa kyse mistä tahansa.

RGB/Heksadesimaalinen väriprosessi

RGB-väriprosessi on vastakohta CMYK- ja Pantone-väreille, koska RGB-järjestelmää käytetään värien näyttämiseen näytöissä ja televisioissa, kun taas CMYK- ja Pantone-värejä käytetään painomateriaaleissa. Väriprosessia kutsutaan RGB:ksi, koska sekoitetut värit ovat punainen, vihreä ja sininen. RGB-värejä voidaan kutsua myös heksadesimaaliväreiksi tai lyhyesti heksaväreiksi, mutta niissä on pieni ero. Ero on siinä, miten valitset värit suunnittelujärjestelmääsi. Heksavärit kirjoitetaan #-koodilla ja sen jälkeen muutamalla numerolla ja kirjaimella, esimerkiksi punaisen värin koodi olisi #FF5B33. Jos sen sijaan käytät RGB-väriä, kirjoitat sen kolmella numerolla, jolloin saman punaisen värin RGB-numero olisi 255, 91, 51.
© Limepack RGB värisysteemi

Miten RGB toimii?

RGB tarkoittaa punaista, vihreää ja sinistä. Käyttämällä elementtejä voit luoda minkä tahansa haluamasi värin sekoittamalla punaista, vihreää ja sinistä. Näytettävä väri vaihtelee käytettyjen värien voimakkuuden mukaan. Tätä värien valmistustapaa kutsutaan additiiviseksi sekoittamiseksi. Haluttu väri saadaan aikaan lisäämällä punaista, vihreää ja sinistä valoa mustan tummuuden päälle täydellisen pigmentin luomiseksi. Mitä enemmän värejä lisäät päällekkäin, sitä kirkkaampia värejä saat. Jos värejä ei siis lisätä yhtään, väri on musta, mutta jos kaikkia värejä lisätään yhtä voimakkaasti, saat puhtaan valkoisen värin.  Kuten edellä todettiin, RGB-värejä käytetään, kun tehdään grafiikkaa verkkosivustoille tai videoissa näkyviä elementtejä. Tämä on ainoa värinkäsittelyjärjestelmä, jonka avulla videoita/kuvia jne. voidaan näyttää näytöllä, televisiossa tai matkapuhelimessa.

RGB:n edut ja haitat

RGB-väreillä voit luoda kaikki haluamasi värit, joten se, kuinka tarkat värit näytetään ja kuinka paljon värejä kuvassa näytetään, riippuu monitorisi laadusta ja resoluutiosta, jolla tiedosto on tallennettu. Työskentely RGB-väreillä on täydellinen tapa aloittaa työskentely suunnittelun parissa ja kehittää graafisia elementtejä. Ainoa asia, joka sinun on muistettava, on se, että CMYK-väreillä ei voida näyttää yhtä tarkkoja värejä kuin RGB-värijärjestelmällä.

CMYK / täysväri-painatus / 4-väriprosessi

CMYK-värejä kutsutaan CMYK-väreiksi, koska CMYK tarkoittaa syaania, magentaa, keltaista ja mustaa. Nimi edustaa itse asiassa vain neljää väriä, jotka voidaan sekoittaa erilaisiksi väreiksi, ja tästä johtuu myös nimitys 4-väriprosessi. Tätä painomenetelmää kutsutaan myös täysväriseksi painomenetelmäksi, koska voit valita suunnittelussa niin monta väriä kuin haluat ilman lisäkustannuksia. Tästä kerrotaan tarkemmin myöhemmin.
© Limepack CMYK värisysteemi

Miten CMYK toimii?

Miten prosessi sitten toimii? Prosessi toimii lisäämällä kerros kerrallaan yhden värin, jotta lopussa syntyy haluamasi väri. Muste lisätään usein useissa erissä, jotta varmistetaan, että mustetta ei lisätä liikaa, sillä jos mustetta käytetään liikaa, sivusta tulee lopulta musta. Tämä johtuu siitä, että värit ovat subtraktiivisia, joten kun lisäät uuden värin, se vähentää ensin lisättyä väriä.  CMYK-värit ovat käytetyin painomenetelmä esitteissä, käyntikorteissa ja lehdissä. Kaikki kaupalliset tulostimet ja kotona olevat tulostimet käyttävät neliväritulostusmenetelmää. CMYK-väritulostusmenetelmää käytetään laajalti paperipakkausten painamiseen, mutta ei esimerkiksi muovipakkausten painamiseen.

CMYK:n edut ja haitat

Mitkä ovat CMYK-värien käytön edut ja haitat painatusprosessissa? Kuten edellä mainittiin, ensisijainen etu ja syy siihen, miksi lehdet painetaan CMYK-väreillä, on se, että voit painaa niin monta väriä kuin haluat ilman, että joudut maksamaan lisämaksua jokaisesta käyttämästäsi lisävärestä. CMYK-värien ensisijainen haittapuoli on se, että sillä voidaan luoda vähemmän värejä kuin esimerkiksi PMS- ja RGB-väreillä ja että sillä tulostettavat värit eivät ole yhtä tarkkoja. Jos siis haluat käyttää tiettyä väriä, kannattaa käyttää mieluummin Pantone-värijärjestelmiä. Jos esimerkiksi kuulet, että jokin yritys on ottanut patentin väriin, kyseessä on Pantone-väri eikä CMYK-väri.

Pantone (PMS)

PMS tarkoittaa itse asiassa Pantone Matching System -järjestelmää, joka on Pantone-yhtiön luoma väriavaruus. Järjestelmä on luotu helpottamaan sen tietyn värin löytämistä, jonka yritys haluaa painattaa tuotteisiinsa. Pantone Matching Systems -järjestelmät painetaan usein värisovituskirjoihin.
© Limepack Pantone väripaletti

Miten PMS toimii?

Pantone Matching System koostuu yhteensä 3000 painoväristä, joihin sisältyvät myös mustan ja valkoisen sävyt. Järjestelmän värimäärät kehittyvät jatkuvasti.  Koska Pantone-järjestelmä koostuu tietyistä väreistä, ja se on järjestelmän ensisijainen tavoite, painatusprosessi on täysin erilainen kuin CMYK-väreissä. Kun tulostetaan Pantone-väreillä, tietty väri lisätään tiettyyn paikkaan suunnittelussa, johon kyseinen väri on tarkoitettu. Värit eivät siis sekoitu keskenään kuten CMYK-väreissä.  Useimmissa Pantone-värejä käyttävissä painotaloissa voidaan käyttää enintään 5-6 väriä mallissa, mutta värejä voi olla enemmän tai vähemmän. Pantone-värejä käytetään ensisijaisesti pakkausten ja kuljetusajoneuvojen painatuksessa. Sitä käytetään erityisesti muovipakkauksissa ja elintarvikepakkauksissa. Muovipakkausten osalta syynä on se, että muoviin on vaikea painaa, ja Pantone-värit ovat spesifisempiä, mikä takaa tulostuksen paremman laadun.

PMS:n edut ja haitat

Yksi Pantone-järjestelmän käytön tärkeimmistä eduista on, että kun tarvitset jotain painatusta, värit ovat tarkkoja, sillä Pantone-väreissä on paljon enemmän sävyjä kuin CMYK-järjestelmässä, erityisesti oranssin ja vihreän värin osalta. Tämä tarkoittaa sitä, että jos käytät RGB-väreissäsi oranssin ja vihreän tiettyjä sävyjä, ainoa tapa sovittaa ne painotuotteisiin on käyttää Pantone-värejä. Koska värejä ei sekoiteta, suunnittelun linjat ja elementit ovat selkeämpiä. Pantone-värien käytön suurin haittapuoli painotuotteissa on se, että jokainen suunnittelussa käyttämäsi lisäväri lisää kustannuksia, koska värit lisätään erikseen. Kustannukset voivat nousta, jos suunnittelussa tarvitaan esimerkiksi 6 väriä 2 värin sijasta.

Miten saat samat värit näkymään riippumatta siitä, missä ne näkyvät?

Nyt kun tiedämme hieman kaikista eri värijärjestelmistä, tarkastellaan, miten voimme varmistaa, että asiakas näkee samat värit riippumatta siitä, missä brändisi ja tarinasi näytetään.  Ensimmäiseksi on muistettava, että koska RGB- ja CMYK-väriavaruudet on luotu eriarvoisesti. Tämä tarkoittaa, että RGB-värin valitseminen ei tarkoita, että saat sen CMYK-värinä. Näin on erityisesti silloin, kun on kyse hyvin kirkkaista väreistä, joita ei voida muuntaa RGB:stä CMYK:ksi. Pantone-värit ovat lähes aina saatavilla RGB-väriksi valitsemassasi värissä, koska järjestelmä on kehitetty vastaamaan painotuotteiden RGB-värejä. Ensisijaisesti on siis tarkistettava, vastaako RGB- tai Pantone-väri CMYK-väriä.  Voit tarkistaa sen kahdella eri tavalla – Voit tehdä sen joko aiemmin mainitsemieni Pantone Colour Bridge -vaihtoehto-oppaiden avulla; nämä oppaat löydät joko verkosta tai saat sellaisen kysymällä paikalliselta painotaloltasi. Pantone Colour Bridge -vaihtoehdon toisella puolella on Pantone-väri ja toisella puolella vastaava CMYK-väri. Voit tehdä sen myös toisella tavalla, ja se on ehkä hieman helpompaa, jos sinulla on käytössäsi jokin suunnitteluohjelma, kuten Adobe Illustrator tai Adobe Indesign. Voit tarkistaa, ovatko värit saatavilla eri väriavaruuksissa suunnitteluohjelmassasi, suosittelen tutustumaan tähän 99desingsin oppaaseen, jossa kerrotaan, miten se tehdään.
Kaikki blogikirjoitukset →