fbpx
← Takaisin blogiin

Pahvimukien maailma

Kirjoittaja: Steffen Andersen · 5. tammikuun 2023

Tässä blogikirjoituksessa käsittelen kaikkea siitä, miten paperia valmistetaan, miten siitä tehdään pahvimuki ja miten se tulisi hävittää.

Blogikirjoituksessa käsitellään myös muun muassa sitä, miten ja ovatko paperimukit kierrätettävissä. Lopuksi jaan kanssasi joitakin tulevia ideoita ja trendejä paperikuppiteollisuudessa. Puhun myös tarpeesta tehdä ympäristöystävällisempiä tuotteita ja siitä, miten voit hankkia ympäristöystävällisempiä paperimukeja.

Miten pahvimukit tehdään?

Miten paperi tehdään?

Suurin osa elintarvikkeista, juomista ja välipaloista tarjoillaan paperipakkauksissa, ja on selvää, että paperilla on keskeinen rooli jokapäiväisessä elämässämme. Seuraavassa käyn läpi prosessin, jossa puista tulee paperia.

Sellun valmistus

Kun puut on kaadettu, ne kuoritaan ja niistä tehdään haketta, minkä jälkeen tukit muutetaan mekaanisen prosessin avulla selluksi. Massa syötetään mädättämöön, jossa se keitetään kemiallisessa liuoksessa korkeassa lämpötilassa natriumhydroksidin ja natriumsulfidin seoksessa.

Hakkaaminen

Tässä prosessin osassa jäljelle jäänyt massa murskataan ja puristetaan. Tämän vaiheen aikana voidaan lisätä erilaisia täyteaineita, kuten kalkkia, savea tai kemikaaleja, kuten titaanioksidia, jotka vaikuttavat lopputuotteen sameuteen ja muihin ominaisuuksiin.

Sellusta paperiksi

Massa asetetaan ja syötetään alas seulaverkkoon, jossa massaa puristetaan telojen avulla veden poistamiseksi siitä.

pulp to paper rolls

Kun vesi on poistettu ja massa puristettu, paperi kulkee höyryllä lämmitettävien sylintereiden läpi, jotta jäljellä oleva vesi saadaan poistettua, ja kun paperi on kuivunut, se kelataan suurille rullille. Paperi tasoitetaan ja tiivistetään edelleen kuljettamalla se kalanteriksi kutsuttujen metallirullien läpi. Paperi voidaan vielä viimeistellä kuljettamalla se liimausmateriaalia sisältävän vuoan läpi, jotta se voi saada päällysteen, joka voidaan sivellä tai rullata päälle. Päällyste voi olla esimerkiksi muovia, jota käytetään paperimukien valmistuksessa.

pulp to paper rolls

Paperimukeissa käytettävät paperityypit

Paperimukien valmistuksessa käytetyllä paperilla voi olla erilaisia sertifikaatteja, jotka voivat vaikuttaa sen kustannuksiin, ympäristövaikutuksiin ja työntekijöihin. Seuraavissa kappaleissa puhun hieman tavallisesta paperista, FSC-sertifioidusta paperista ja FSI-sertifioidusta paperista.

Mukit tavallisesta paperista

Tärkein raaka-aine, jota paperikuppien valmistajat tarvitsevat, on puu, joka on uusiutuva luonnonvara. Tavallisiin mukeihin käytettävä paperi voi olla peräisin metsätaloudesta eri puolilta maailmaa, kuten Amazonin alueelta, mutta se voi olla myös Euroopassa sijaitsevia metsiä, jotka täyttävät FSC-standardit, mutta joilla ei ole sertifiointia.  Kuten edellä on selitetty, puu käy läpi prosessin, jonka jälkeen siitä tulee paperia. Kun paperi on valmistettu, kuppeihin lisätään päällystettä, jotta ne voivat sisältää nestettä – selitän myöhemmin, millaisia erilaisia päällysteitä paperiin voidaan lisätä.

Mukit FSC® paperista

Kun tuotteen tai paperin sanotaan olevan FSC-sertifioitu, se tarkoittaa, että koko tuotteen valmistusprosessi on FSC-sertifioitu, eli valmistaja ja kaikki jakelijat ja myyjät ovat FSC-sertifioituja. Yritysten, jotka haluavat myydä FSC-tuotteita, on noudatettava FSC:n laatimia sääntöjä ja periaatteita. FSC-järjestöllä on kymmenen periaatetta, joita metsätalouden on noudatettava, kuten se, että puita ei kaadeta nopeampaan tahtiin kuin metsä itse pystyy lisääntymään, mikä takaa jatkuvan materiaalilähteen.   Euroopassa 92,2 prosenttia eurooppalaisten sellu- ja paperiyritysten hallinnoimista metsistä on joko FSC:n tai metsäsertifiointiohjelman sertifioimia. Euroopassa 72 prosenttia kulutetusta paperista toimitetaan kierrätykseen, ja 90 prosenttia sanomalehdistä painetaan kierrätyspaperille. FSC:llä on kolme erilaista merkkiä, jotka leimataan tuotteisiin, ja ne ovat nimeltään FSC 100%, FSC Recycled ja FSC Mix.

FSC 100%

Tarkoittaa, että tuotteen sisältämä puu on kokonaan peräisin FSC-sertifioiduista ja hyvin hoidetuista metsistä. 

FSC kierrätetty

Tarkoittaa, että kaikki tuotteen sisältämä puu tai paperi on peräisin kierrätetystä tai uudelleen käytetystä materiaalista.

FSC sekoitus

Tämä tarkoittaa, että tuotteet, joissa on tämä merkintä, on valmistettu sekoituksesta kierrätysmateriaaleja, FSC-sertifioituja metsiä tai valvottua puuta.

Understand the FSC label
© Limepack. FSC-merkinnän ymmärtäminen

Tästä organisaatiosta ja sen toimialasta on paljon mielenkiintoisia faktoja. Jos luulet jääväsi paitsi siitä, mitä maailmalla tapahtuu ympäristömme kanssa, on suositeltavaa lukea läpi artikkelimme FSC-sertifioinnista. Se antaa sinulle pienen välähdyksen siitä, mitä he tekevät, jotta kaikki voivat nauttia terveellisemmästä ympäristöstä. Meillä on FSC-sertifiointi FSC® C132484, SCS-COC-005763-BC.

FSI paperi

FSI on lyhenne sanoista Fibre Sorting, Inc. He ovat olleet paperiteollisuudessa yli 27 vuotta ja tuottavat paperituotteita puhtaasti kierrätysmateriaaleista. FSI käyttää raaka-aineena 100-prosenttisesti kierrätyspaperia, ja varmistaakseen raaka-aineiden tasaisen ja luotettavan toimituksen yritys tekee yhteistyötä jätepaperin jälleenmyyjien ja toimittajien kanssa Filippiineillä. Limepackissa emme tiedä ketään, joka tarjoaisi FSI:n paperista valmistettuja paperimukeja.

Miten kupit tehdään paperista?

Kun paperin tuotanto on päättynyt, paperi kuljetetaan laitoksiin ja teollisuuteen eri tarkoituksiin, joista yksi on paperimukien valmistus.  Paperimukien valmistuksessa voi olla joko kolme tai neljä vaihetta – Vaiheiden määrä riippuu siitä, painetaanko ne vai ei; jos ne painetaan, ne painetaan ennen niiden leikkaamista ja taittamista paperimukeiksi. Tämä on myös syy siihen, miksi jo taitettuihin paperimukeihin on lähes mahdotonta painattaa. Kun paperimukit on painettu, ne leikataan taivutettuihin malleihin, minkä jälkeen ne menevät suureen koneistoon, joka taittaa paperimukit ja taivuttaa kupin yläreunan niin, että niistä on miellyttävä ottaa kulaus. Viimeisessä vaiheessa paperimukien pohja laitetaan sisään ja parannetaan, jotta kupin rakenteesta tulee vahva. Jos haluat paremman ja selkeämmän kuvan siitä, miten paperimukit valmistetaan, voit katsoa tämän videon.

Pahvimukejen painatus

Monia paperimukeja käytetään myös markkinointitarkoituksiin, ja siksi niihin painetaan kahvilan tai niitä käyttävän yrityksen logo. On olemassa erilaisia painomenetelmiä, ja kukin menetelmä on erikoistunut eri tavoin, jotta painaminen olisi tehokkaampaa ja hyödyllisempää asiakkaille.

© JP Industries. Paperista painettuun pahvimukiin

Offset-painatus

Offset.painatus on yksi käytetyimmistä painomenetelmistä paperipikareille ja erityisesti, kun painetaan suurempia määriä. Kalliimpi osa offsetpainatuksessa on painolaatta. Painoprosessi varmistaa, että painatus on sama ensimmäiseen ja miljoonanteen kuppiin. Tehokas prosessi takaa myös hyvät hinnat, ja hinnat laskevat sitä alemmas, mitä suurempi määrä on kyseessä.

Tampon-painatus

Tampon-painatus muistuttaa leimausprosessia, jossa muste otetaan syövytetystä metallilevystä, asetetaan joustavalle tyynylle ja myöhemmin leimataan painettavaan tuotteeseen. Tamponipainatus tunnetaan myös nimellä tamponipainatus, ja se on valmistettu silikonista, ja se mukautuu kaikkiin epätasaisiin pintoihin.

Flexo-painatus

Flexopaino on uusi moderni versio kirjapainosta, ja sillä voidaan painaa lähes kaikenlaisille alustoille, kuten paperille, muoville, metallille ja sellofaanille. Flexopainatuksen hyviä puolia ovat, että se voi toimia erittäin korkeilla painonopeuksilla ja tulostaa monenlaisille alustamateriaaleille, mutta huonoja puolia ovat, että painolaattojen kustannukset ovat erittäin korkeat, mutta jos niistä huolehditaan asianmukaisesti, ne voivat kestää miljoonia painatuksia, ja jos tarvitaan monimutkaista työtä, tulostuksen valmistelu voi kestää jopa useita tunteja.

Digitaalinen painatus

Yksi yleisimmistä ja tehokkaimmista menetelmistä värikuvien tai asiakirjojen tulostamiseen paperille tai muulle materiaalille on digitaalinen painatus, ja useimmat ihmiset tuntevat sen yleisimmin nimellä ”tulostus”. Digitaalista painatusta käytetään enemmän sanomalehdissä, koska se on nopeampi ja halvempi, kun on kyse sellaisten artikkelien tulostamisesta, jotka tarvitsevat paljon erilaisia malleja pienemmissä erissä. Tämä johtuu siitä, että painolaattojen kustannukset ovat alhaiset.

CMYK ja Pantone värien eroavaisuudet

CMYK- ja Pantone-värit ovat käytetyimpiä väriyhdistelmiä, ja kummallakin niistä on ainutlaatuisia ominaisuuksia, jotka tekevät niistä hyviä eri tilanteissa. Tässä osassa käsittelemme CMYK- ja Pantone-värien välisiä tärkeimpiä yksityiskohtia. Näin saat paremman käsityksen väriprosessista ja siitä, kumpi on suositeltavampi kussakin tilanteessa.

CMYK

CMYK on parempi ratkaisu, jos painotyö ei vaadi korkealaatuisia värejä, ja toinen syy on se, että se on edullisempi kuin Pantone. Kullekin painovärille luodaan painolaatta ennen prosessin aloittamista, jolloin luodaan 4 painolaattaa neljälle värille, mikä on C-M-Y-K. Koska luodaan neljä 4-väristä levyä, on mahdollista käyttää niin monta väriä samassa mallissa kuin haluat ilman lisäkustannuksia. CMYK-värejä käytetään melkein vain paperille painamiseen, koska ne eivät ole niin tarkkoja. CMYK-värit on paljon helpompi yhdistää muihin malleihin, mikä tekee niiden käytöstä halvempaa pienemmissä määrissä. CMYK-väreillä on rajoituksia, kun on kyse saman väriloiston tuottamisesta, joka voidaan saavuttaa Pantone-väreillä.  

Cmyk colors dribbble

Pantone värit

Toinen menetelmä, Pantone, on tehokkaampi ja parempi valinta ainutlaatuisten värien tulostamiseen. Pantone pystyy tuottamaan enemmän värejä, jotka ovat sävyltään lähempänä digitaalisessa suunnitteluvaiheessa nähtyjä värejä. Pantone soveltuu paremmin tuotemerkkien ja logojen valmistukseen, koska värit ovat tarkempia ja vastaavat paremmin alkuperäistä suunnittelua. Pantonella on yhteensä yli 1 800 erilaista väriä, ja ne luodaan kolmellatoista peruspigmentillä, jotka luovat erilaisia ainutlaatuisia värejä. Pantone-väreihin liittyvä ongelma on se, että jokaisesta ylimääräisestä väristä, jonka haluat lisätä suunnitteluun, on maksettava lisämaksu. Pantone-värejä voidaan käyttää kaikenlaiseen painamiseen, koska niiden väri on niin tarkka.

CMYK RGB Pantone colorspace

Paperikuppien pinnoite

Kuten olen aiemmin selittänyt, paperimukien valmistuksessa niiden sisäpuolelle laitetaan pinnoitekerros, jotta ne voivat sisältää nesteitä ja muita juomia. Päällyste voi olla erilaista muovia, ja jotkut voidaan itse asiassa valmistaa ilman muovipäällystettä. Seuraavissa kappaleissa puhun hieman pinnoitteista ja siitä, mitä ne tarkoittavat paperimukien kierrätyksen kannalta.

Pahvimukit PE – pinnoitteella

Ensinnäkin, suurin osa pahvimukeista on päällystetty ohuella muovikerroksella kupin sisältä, joka pitää kupin kasassa ja estää vuotamista. Muovipäällysteiset paperimukit on päällystetty PE-muovilla, mikä tarkoittaa, että muovi on valmistettu teollisuusbensiinistä öljyn ylijäämästä, mikä tarkoittaa, että muovipäällyste on valmistettu rajallisesta luonnonvarasta. Muovipinnoite on tietenkin elintarviketurvallinen, ja sopii kosketuksiin elintarvikemateriaalien kanssa. Muovipinnoite on syy siihen, miksi useimpia paperimukeja ei voida kierrättää.

Pahvimukit PLA – biomuovilla

Kuten kaikissa muissakin paperimukeissa, myös PLA-paperimukeissa on ohut muovikerros kupin sisällä, mutta se on erilainen kuin muissa. PLA-muovi valmistetaan kasvipohjaisista materiaaleista, kuten sokerista, maissitärkkelyksestä, maniokista, sokeriruo’osta tai sokerijuurikkaasta.  Maissikasvit jauhetaan tärkkelyksen erottamiseksi glukoosissa. Glukoosi fermentoidaan sitten maitohapon tuottamiseksi. Kemiallisessa prosessissa maitohappo muutetaan polymeeriksi, josta voidaan valmistaa pellettejä, joita alalla kutsutaan hartsiksi. PLA:lla on matala sulamispiste, joten se soveltuu parhaiten kylmiin juomiin, jotka eivät ole kuumempia kuin noin 40 celsiusastetta. Jos lämmönkestävyyttä tarvitaan enemmän, PLA:han lisätään liitua katalysaattoriksi ja sitten PLA-hartsia kuumennetaan ja jäähdytetään nopeasti tuotannon aikana.  PLA-tuotteiden kompostoituminen kestää 3-6 kuukautta teollisessa kompostointilaitoksessa. PLA:n valmistukseen käytetään 68 prosenttia vähemmän fossiilisia polttoaineita kuin perinteisten muovien valmistukseen, ja se on maailman ensimmäinen kasvihuonekaasujen suhteen neutraali polymeeri.

© Limepack. PLA pahvimukeja omalla painatuksella

Muovittomat pahvimukit

Kuten aiemmin mainitsimme, on tehty mahdolliseksi käyttää paperimukeja, joita ei ole päällystetty muovilla. Tämä hanke otettiin tuotantoon vuonna 2017, josta kehitys on vain jatkunut. Tässä alla olevassa osiossa kerrotaan, miten se on mahdollista, ja annetaan sinulle käsitys sen eduista. Pohjimmiltaan kaikki alkoi kierrättämättömistä pahvimukeista ja niiden aiheuttamasta muovijätteestä. Hallitusten, yritysten ja valmistajien oli toimittava nopeasti ja keksittävä täydellinen idea siitä, miten muovijätettä voidaan vähentää. Tämä johti lopulta ajatukseen muovittomista kupeista, jotka ovat nyt todellisuutta.  Syy siihen, miksi tätä ei oltu otettu käyttöön aiemmin, oli se, että paperia ei voitu tehdä nesteiden säilyttämiseksi ilman muovikerrosta. Siksi monien mielestä on mielenkiintoista, miten muoviton paperi pystyy pitämään sisällään nestettä, jota käsittelen lyhyesti jäljempänä. Olen myös tehnyt perusteellisen blogipostauksen muovittomista paperimukeista.  Pinnoite, joka mahdollistaa nesteiden säilyttämisen, luodaan vesipohjaisella dispersiolla kerroksen molemmille puolille, kun taas kupin keskikerros on tehty kemi-termomekaanisesta massasta.

Miten pahvimukit toimitetaan?

Kuljetus on erittäin tärkeä tekijä tilauksen prosessin aikana. Kuten tiedämme, kuljetuksen aikana vapautuvat hiilidioksidipäästöt vaikuttavat ympäristöön. Alla olevassa osiossa selvitetään paperimukien tavallisesti käyttämät kuljetustyypit ja kunkin kuljetuksen aikana vapautuvan hiilidioksidin määrä. Kun paperimukit on valmistettu ja tuotanto on päättynyt, ne pakataan ja valmistetaan valmiiksi tavaroiden kuljettamiseksi toimituspisteeseen. Nykyään globalisaation ansiosta tavaroiden lähettäminen ympäri maailmaa on helppoa ja paljon nopeampaa kuin ennen. Suurin osa kuljetuksista tapahtuu lentokoneella, kuorma-autolla, junalla ja laivalla. Lentokoneiden hiilidioksidipäästöjen vaikutus on 2 – 3 kertaa suurempi kuin maanpäällisten kuljetusmuotojen päästöt, koska lentokoneet vapauttavat hiilidioksidia korkealla ilmakehään, jossa ne voivat aiheuttaa paljon enemmän haittaa.

truck and car on highway

Alla näet eri kuljetusmuodoista aiheutuvan hiilidioksidipäästön määrän, joka ilmoitetaan grammoina rahtitonnia ja kuljetuskilometriä kohti.  Lentokone (normaalisti rahti-B747) – 500g Kuorma-auto tai rekka – 60g to 150g Juna – 30g to 100g Laiva – 10g to 40g Kuorma-auton päästökaasujen laskemiseksi on otettava huomioon kuorma-auton kulkema matka, lähetyksen paino tai määrä ja liikennemuodon ominaispäästökerroin. Kuorma-auto, joka kulkee 1000 mailia 20 tonnin lastin kanssa. Kun 1 000 mailia kerrotaan 20 tonnilla, saadaan 20 000 tonnimailia. Tämän jälkeen lisätään rahtiauton päästökerroin, joka Yhdysvalloissa tuottaa keskimäärin 161,8 grammaa hiilidioksidia tonnimailia kohti. Seuraavassa vaiheessa kerrotaan päästökerroin tonnimailien kokonaismäärällä (161,9 X 20 000), jolloin saadaan 3 236 000 grammaa hiilidioksidia, ja muunnetaan tämä määrä metriseksi tonniksi, joka on kasvihuonekaasupäästöjen vakiomittayksikkö, jolloin saadaan 3,24 tonnia hiilidioksidia tästä yhdestä siirrosta. Otamme hiilidioksidigramman määrän ja jaamme sen 1 000 000:lla, koska se on metrisen tonnin grammamäärä.  Edellä mainittujen lukujen ja tietojen perusteella voimme siis suunnilleen laskea lentokoneen ja kuorma-auton eron ja nähdä, kumpi päästää enemmän hiilidioksidia ja vaikuttaa enemmän ympäristöön. 

  • Lentokoneella kuljetus 330 mailia, vapauttaa 33 tonnia hiilidioksidia
  • Rekalla kuljetus 1000 mailia, vapauttaa 3.5 tonnia hiilidioksidia

Meidän olisi lähetettävä 10 kuorma-autoa, ja kaikkien niiden olisi kuljettava kukin 1000 mailia, jolloin hiilidioksidipäästöjä vapautuisi saman verran kuin lentokoneella, joka kulkee vain 330 mailia. Kuorma-auto voisi kulkea kolme kertaa enemmän kuin lentokone, ja silti se vapauttaisi vain 10 prosenttia lentokoneen päästöistä.

trucks parked beside highway

Mihin paperikuppeja voidaan käyttää?

Tämän osion tarkoituksena on antaa sinulle käsitys siitä, mihin pahvimukeja voidaan käyttää, ja joitakin ideoita siitä, mistä kuppeja voi löytää käytössä. Nykyään paperimukeja löytyy suurimmasta osasta pikaruokaravintoloita, kahviloista ja paikallisista ruokakaupoista. Syy siihen, miksi paikalliset ruokakaupat myyvät paperimukeja, on se, että asiakkaat voivat ostaa niitä piknikkejä ystävien ja perheen kanssa tai esimerkiksi kotibileitä varten.  Paperimukit ovat helpottaneet asiakkaiden mahdollisuutta nauttia kahvia matkalla töihin tai kiireessä.  Kahviloiden ja pikaruokaravintoloiden lisäksi paperimukeista on tullut valtava osa festivaaleja, perhejuhlia, yritystapahtumia, cocktail-tilaisuuksia, seminaareja ja monia muita juhlia. Paperimukeja käytetään myös hyvin yleisesti toimistoissa, kouluissa ja sairaaloissa. Myös yritykset käyttävät yhä useammin paperimukeja, ja ensisijainen syy siihen, miksi paperimukeista on tullut niin suosittuja yritystapahtumissa, on se, että ne ovat helposti muokattavissa, joten yritys voi painattaa niihin logonsa tai viestinsä ilman, että sen tarvitsee maksaa paljon ylimääräistä.

Miten paperimukit hajoavat?

Tässä osiossa kerrotaan, mitä paperimukeille tapahtuu niiden käytön jälkeen ja mitä eroja PLA-paperimukien ja tavallisten paperimukien sekä muovittomien mukien välillä on sen suhteen, miten ne kierrätetään tai kompostoidaan.

Muovittomat kupit

Kuten edellä mainitsimme siitä, miten muovittomat paperimukit valmistetaan, puhumme myös siitä, miten ne voivat hajota. Ne voidaan joko kierrättää siten, että kuitu otetaan kokonaan talteen, ja niitä voidaan käyttää uusien paperituotteiden, kuten lehtien tai paperipussien, valmistukseen. Kierrätys pienentää paperimukin hiilijalanjäljen puoleen. Jos heität ne kartonkikoreihin tai kierrätysastioihin, ne kerätään talteen ja lähetetään yhdelle Euroopan suurimmista paperitehtaista, jotta ne voidaan kierrättää. Koska muovittomat mukit valmistetaan neitseellisistä puukuiduista, ne ovat arvokasta raaka-ainetta paperitehtaille, koska niistä on hyötyä mahdollisena materiaalin lähteenä aikakauslehtipapereiden tuotannossa.  Muovittomat mukit voidaan kierrättää paperitehtaissa, mutta ne voidaan myös hajottaa luonnossa tietyissä olosuhteissa, kuten oikeassa lämpötilassa. Koska tuotteet ovat muovittomia, ne voidaan helposti heittää tavallisiin paperin ja kartongin kierrätysastioihin, joissa ne kerätään ja lähetetään kierrätystuotantoon. Jos kupissa ei ole muovikerrosta, se on helpompi kierrättää ja uudistaa muihin paperituotteisiin, kuten paperipusseihin.

PLA pahvimukit

Biohajoavat pahvimukit on valmistettu ohuella kerroksella kasvipohjaista muovia (PLA), kuten edellä on selitettiin. PLA-muovi ja biohajoavuus tarkoittaa itse asiassa teollisesti hajoavaa, sillä PLA-muovi ei voi hajota luonnossa. Muovi voi hajota tietyissä olosuhteissa teollisuuslaitoksissa, sillä sen on oltava kosteassa huoneessa tietyssä lämpötilassa noin 90 päivää ennen kuin se hajoaa.  PLA-muovin pitäisi periaatteessa hajota luonnossa nopeammin, mutta sitä ei ole todistettu hyvin, joten se ei välttämättä pidä paikkaansa.  Tietojemme mukaan EU:ssa ei ole monia maita, joilla on tällaisia teollisuuslaitoksia, ainoastaan UK:ssa on tällaisia laitoksia. PLA-muovimukit pitäisi siis heittää pois kuten tavalliset paperimukit, jotta ne voidaan polttaa ja muuttaa biomassaksi.

Tavalliset pahvimukit

Muovimateriaali, jota käytetään tekemään kupista nesteenkestävä, tekee paperimukeista luonnostaan kierrätyskelvottomia, ja niiden hajoaminen kestää satoja vuosia, ja kun kupit vähitellen hajoavat, ne päätyvät pieniksi mikromuoveiksi. Viime vuosina muovijäte, johon kuuluvat myös polyeteenillä vuoratut kertakäyttökahvikupit, on noussut esiin, kun UK:ssa julkaistun raportin mukaan vuosittain heitetään pois noin 2,5 miljardia kahvikuppia, ja tämä luku on nykyään todennäköisesti vielä suurempi. Briteissä on tällä hetkellä muutamia erikoistuneita laitoksia, jotka pystyvät käsittelemään käytettyjä kertakäyttömukeja, ja loppujen lopuksi yli 99,75 prosenttia mukeista ei kuitenkaan päädy kierrätykseen. Mitä paperimukeille sitten tapahtuu, jos niitä ei kierrätetä? Useimmissa maissa paperimukit päätyvät poltettavaksi energiaksi muun jätteen ja erityisesti elintarvikejätteen mukana. Se voidaan siis luokitella biomassaksi, joka on eräänlainen energialähde, jota käytetään erityisesti Pohjois-Euroopassa ja Briteissä. Siksi on tärkeää, että heität paperimukit pois tavallisen roskan mukana, jotta ne päätyvät oikeisiin laitoksiin ja tuottavat energiaa myös käytön jälkeen. Mitä uusia innovaatioita on tehty paperimukien ympärille?

On paljon puhetta siitä, miten paperimukeista voitaisiin tehdä ympäristöystävällisempiä. Tässä osiossa käsitellään paljon paperimukeihin liittyviä ajatuksia ja sitä, miten niistä tai niihin vaikuttavista tekijöistä voidaan tehdä kestävämpiä.

Kierrätysjärjestelmän parantaminen

Ongelma, jonka vuoksi paperimukeja ei kierrätetä, johtuu siitä, että muovipinnoite tukkii paperitehtaiden suodattimet. Briteissä on yhdestä pienestä paperinkierrätyslaitoksesta avattu kaksi uutta, ja siellä rakennetaan parhaillaan suurimpia paperinkierrätyslinjoja. Tällä välin kahvilat ovat ottaneet vastuulleen rahoittaa kahvikuppiastioita, joihin asiakkaat voivat heittää kupit käytön jälkeen, jotta paperikupit on helpompi erottaa tavallisesta roskasta ja jotta kierrätyslaitosten on helppo kerätä roskat. Näiden kierrätysponnistelujen perusteella on arvioitu, että vuonna 2018 kierrätetään 100 miljoonaa paperimukia.

Mitä kahvilaketjut tekevät?

Starbucks ja ympäristöjärjestö Hubbub perustivat miljoonan punnan rahaston. Syynä oli vähentää paperimukien jätettä, ja tavoitteen saavuttamiseksi he sijoittavat rahat pahvimukien kierrätyslaitosten laajentamiseen ja parantamiseen Isossa-Britanniassa ja muissa maissa. Rahasto rahoitettiin 5 pennin suuruisella paperikuppimaksulla, joka otettiin käyttöön vuotta aiemmin ja jolla pyrittiin vähentämään arviolta 2,5 miljardin kertakäyttömukin liikakäyttöä ja hävikkiä vuosittain.  Paperimukien jätteen vähentämiseksi Ison-Britannian suurimmat kahvilat, kuten Pret a Manger, Costa Coffee, Starbucks, Greggs ja Café Nero, tarjoavat alennuksia ihmisille, jotka tuovat oman mukinsa kahvia varten kertakäyttömukien sijaan.

branded paper cups for coffee to go

Hiilidioksidivapaat paperimukit

Kun sanomme, että paperimukeilla on suuri vaikutus ympäristöömme, laskemme mukaan myös hiilidioksidipäästöt, joita ne tuottavat valmistuksen, kuljetuksen ja hajoamisen aikana. Tässä jaksossa kerrotaan, miten paperimukeista on mahdollista tehdä CO2-neutraaleja.  Valitettavasti ei ole mahdollista valmistaa ja kuljettaa paperimukeja niin, että ne eivät aiheuttaisi enempää hiilidioksidipäästöjä, minkä vuoksi on tehtävä muita toimia, jotta paperimukeista tulisi hiilidioksidineutraaleja. Tällaisia toimia, joita nämä organisaatiot/yritykset toteuttavat, voivat olla esimerkiksi puiden istuttaminen, ihmisten auttaminen talojen eristämisessä, jotta ne kuluttavat vähemmän energiaa, tai joku muu vaihtoehto, joka on CO2-positiivinen. Me emme tee näitä toimia itse, mutta teemme yhteistyötä järjestön kanssa, joka auttaa Afrikan mantereella sijaitsevia kyliä talojen eristämisessä. Teemme yhteistyötä järjestön kanssa, koska he pystyvät käyttämään rahat mahdollisimman tehokkaasti. Järjestö laskee sitten, kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä syntyy 1000 paperimukin valmistamisesta, ja sitten he veloittavat meiltä, kuinka paljon toimien toteuttaminen maksaa, jotta paperimukeista tulee hiilidioksidineutraaleja. Lisäämme sitten nämä ylimääräiset kustannukset paperimukien tavanomaiseen hintaan, ja lähetämme rahat järjestölle, joka toteuttaa hiilidioksidineutraalit toimet.

Luonnonmukaisesti kasvatetut biohajoavat kahvikupit

Innovatiivinen muotoiluyritys yrittää minimoida muovijätteen ”kasvattamalla” kahvikupit hedelmästä. Ne on valmistettu kurpitsaa muistuttavasta hedelmästä, ja ne ”kasvatetaan” sisällä ja muotoillaan täydellisen kahvikupin muotoon. Idea tulee nopeasti kasvavista kurpitsoista, joita esi-isämme käyttivät nesteiden ja juomaveden säilyttämiseen. Kaikki tähän kuppiin liittyvä aines on täysin luonnonmukaista.

Muotteja tehdään 3D-tulostamalla, ja ne laitetaan kurpitsojen sisälle ja annetaan niiden kasvaa, ja kun ne ovat kypsiä, ne otetaan pois ja annetaan kurpitsojen kuivua. Kurpitsojen hedelmien kypsyminen kestää kolme viikkoa siitä päivästä, kun ne istutetaan, ja sitten kestää neljä kuukautta, jolloin niiden on oltava ulkona ja kuivua, ennen kuin niitä voidaan käyttää.

Kaikki blogikirjoitukset →