fbpx
← Takaisin blogiin

Terveys, kestävyys ja bambukupit

Kirjoittaja: Steffen Andersen · 9. tammikuun 2023

Ovatko bambukupit oikeasti kestäviä? Yhä useampia bambutuotteita, kuten kuppeja, lautasia ja ruokailuvälineitä, myydään kestävinä, muovittomina ja hajoavina. Mutta pitääkö tämä aina paikkansa?

Bambukupit ja muovi?

Bambumukit ovat olleet Saksan terveysinstituutin ja kuluttajajärjestö Stiftung Warentestin kiinnostuksen kohteena. Stiftung Warentest arvioi 12 erilaista bambukuppia ja havaitsi, että kaikissa tapauksissa kupit sisälsivät muovia. Joissakin tapauksissa 25 prosenttia mukeista oli muovia, vaikka mukien myytiin olevan 100-prosenttisesti bambusta valmistettuja.  Kun bambumukeja myydään hajoavina, se on sama kuin väittäisi, että kaikki paperimukit ovat luonnossa hajoavia. Tämä ei tietenkään aina pidä paikkaansa, ja paperimukit, joissa on PE- tai PLA-muovipinnoite, eivät myöskään ole luonnossa hajoavia, aivan kuten muovimukitkaan. Vain vesipohjaisella pinnoitteella varustetut paperimukit ovat luonnossa täysin hajoavia. Kun bambumukit sisältävät paljon muovia, ne eivät pysty hajoamaan luonnossa, mutta jos ne sisältävät vain hieman muovia, ne voivat hajota luonnossa. Se kuitenkin kestäisi kauemmin kuin mikä olisi luonnolle hyväksi, ja jos ne hajoaisivat luonnossa, jäljelle jäisi melko paljon mikromuovia. Kun bambukuppeja mainostetaan kestävinä ja hajoavina, se saa kuluttajat ja yritykset, jotka haluavat tukea kestäviä tuotteita, tekemään vääriä päätöksiä. Se saa ostajat tuntemaan itsensä huijatuksi, ja koko teollisuus sen niiden ympärillä vaikuttaa sellaiselta, joka ei oikeasti halua tarjota kestäviä tuotteita, vaan tienata nopeasti suuria määriä rahaa.

Terveys ja bambukupit?

Monissa tapauksissa, joissa muovia on käytetty bambukuppien valmistuksessa, käytetty muovityyppi on melamiinimuovia. Saksan terveysinstituutti on itse asiassa todennut, että monissa bambumelamiinituotteissa on liikaa ei-toivottuja, haitallisia kemikaaleja.  Useimmat näistä bambumelamiinituotteista täyttävät päästöjä koskevat vaatimukset, kun niitä testataan uusina tuotteina. Suurin ongelma on kuitenkin se, että kun bambutuotteita käytetään kuumiin ruokiin ja juomiin, näiden kemikaalien leviäminen lisääntyy, mitä useammin niitä käytetään. Tämä johtuu siitä, että melamiini voi hajota, jos se joutuu kosketuksiin elintarvikkeiden ja erityisesti kuumien elintarvikkeiden kanssa. Tämän vuoksi käyttäjän on vaikea tietää, milloin leviämisvaikutus ylittää kynnyksen, jolloin se ei voi vaikuttaa terveyteen negatiivisesti. Saksalaisen Heal-instituutin tekemässä tutkimuksessa testattiin 366 erilaista bambukuppia ja havaittiin, että ⅓ kupeista vapautti liikaa kemikaaleja kuin mitä ne saivat. Ne itse asiassa päästivät 30 kertaa enemmän kuin aikuisten hyväksyttävä saanti (TD1) ja jopa 120 kertaa enemmän kuin lasten. Liiallinen kemikaalien saanti voi olla syöpää aiheuttavaa, joka voi vahingoittaa virtsarakkoa ja munuaisia. Koska bambukupit päästivät näitä vaarallisia kemikaaleja enemmän kuin alun perin odotettiin, Aldi-ruokakauppaketju joutui viime vuonna vetämään bambukupit pois myynnistä useimmissa myymälöissään ympäri maailmaa.  Tässä artikkelissa on esitetty paljon skeptisyyttä bambukuppeja kohtaan ja puhuttu paljon bambukuppien kielteisistä puolista. Meidän on kuitenkin tärkeää todeta, että bambukupit eivät vaikuta kielteisesti ainoastaan terveyteen ja ympäristöön. Jos bambukupit on valmistettu vain bambusta eikä niissä ole muovia, ne ovat luonnostaan hajoavia ja voivat olla hyvä vaihtoehto muille kertakäyttömukeille.

Paperi- ja bambumukien kestävyyden vertailu

Vertailtaessa paperi- ja bambumukeja on ensimmäiseksi aloitettava siitä, ovatko ne hajoavia vai eivät. Kuten olemme käsitelleet aiemmissa kappaleissa, muovilla päällystetyt paperimukit eivät pysty hajoamaan luonnossa. Mutta jos ne on päällystetty PLA-muovilla, ne ovat biohajoavia teollisuuskompostissa. Bambumukit eivät tietenkään ole luonnossa hajoavia, jos ne sisältävät muovia. Jos bambukupit eivät sisällä muovia, ne hajoavat luonnossa ajan myötä – ongelmana on kuitenkin se, että kupit hajoavat luonnossa vasta vuosien kuluttua. Ympäristöystävällisin vaihtoehto muovilla päällystetyille bambu- ja paperimukeille on siis heittää ne pois, jotta ne voidaan polttaa ja muuttaa energiaksi. Kierrätettävyyden osalta lyhyt vastaus on, että muovipinnoitettuja paperimukeja ja bambumukeja ei voi kierrättää. Vain vesipohjaisella pinnoitteella päällystetyt paperimukit voidaan kierrättää. Syynä on se, että on lähes mahdotonta kierrättää materiaaleja, joita on käytetty elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvina materiaaleina. Viimeinen asia, jota meidän on käsiteltävä kestävyyden osalta, on paperin ja bambun hiilidioksidipäästöt. Ensimmäinen asia, joka on otettava huomioon materiaaleista, on se, että bambu auttaa vähentämään co2-päästöjä ilmassa 4 kertaa enemmän kuin vastaava pinta-ala puuta, mutta se tuottaa myös 35 prosenttia enemmän happea.  Näyttää siis siltä, että bambu on saanut etumatkaa. Mutta kun kyse on tuotannosta ja materiaalien käytöstä kuppien valmistuksessa, bambu itse asiassa tuottaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin paperi. Tämä johtuu siitä, että bambu on paljon vaikeampi materiaali työstää, ja kuppien valmistukseen on käytettävä paljon enemmän bambua kuin paperia. On kuitenkin tärkeää lisätä, että bambukupit ovat usein uudelleenkäytettäviä kuppeja, joita käytetään yhä uudelleen. On tietysti olemassa raja, jolloin bambukupit ovat hiilidioksidipäästöjen kannalta parempia. Kun valitaan paperi- ja bambumukien välillä, on tärkeää ottaa huomioon käyttötarkoitus. Jos voit käyttää niitä uudelleen, valitse bambumukit, mutta jos olet menossa messuille tai festivaaleille, joissa niitä käytetään vain kerran, valitse paperimukit. Viimeinen huomioon otettava asia on materiaalien kuljetus, ja koska lähes kaikki bambu kasvatetaan Aasiassa, se on kuljetettava Eurooppaan asti, ennen kuin sitä voidaan käyttää. Toisaalta Euroopassa tuotetuissa paperimukeissa käytetään paperia, joka on peräisin Euroopassa kasvatetuista puista.

Bambua koskevat päätelmät

Bambumukien osalta on tärkeää olla tietoinen siitä, että monet niistä sisältävät muovia, ja melko suuri osa niistä sisältää melamiinimuovia, joka voi olla todella haitallista käyttäjän terveydelle, jos niitä käytetään liian monta kertaa kuumien juomien nauttimiseen. Jos siis etsit bambukuppeja, varmista, että ne on valmistettu 100-prosenttisina bambukuppeina, vaikka tätä voi olla todella vaikea tietää, sillä muovia sisältävät bambukupit merkitään edelleen ympäristöystävällisiksi ja hajoaviksi. Ja kun on kyse siitä, ovatko bambumukit kestävämpiä kuin paperimukit, vastaus on, että se riippuu siitä näkökulmasta, jota sinä arvostat eniten. Muovittomat bambukupit voivat hajota luonnossa, mutta yhtäkään kuppia ei voi kierrättää, ja bambukupit päästävät enemmän hiilidioksidia kuin paperikupit.

Kaikki blogikirjoitukset →