fbpx
← Takaisin blogiin

Tiedostomuodot painatusta varten

Kirjoittaja: Steffen Andersen · 1. helmikuun 2023

Pakkausten painatuksen kanssa työskentely ja varsinkin suunnittelua tehdessämme, asiakkaitamme hämmentää eniten se, minkälaisissa tiedostomuodoissa ja resoluutioissa suunnittelumateriaalien tulisi olla. Kun aloin työskennellä painoalalla, ajattelin aina, emmekö voisi vain napata heidän logonsa heidän sivuiltaan, jos he eivät saa hommattua sitä itse? Tämä johti pariin painatukseen, jotka eivät olleet niin hyvännäköisiä kuin niiden pitäisi olla. Se tarkoittaa myös sitä, että painoprojektit voivat olla tuhoon tuomittuja alusta alkaen, jos painomateriaalissa ei ole oikeaa resoluutiota. Siksi esittelen sinulle rasteri- ja vektoritiedostot ja kuinka resoluutio vaikuttaa tiedostomuotoihin.

Mitä eroa on rasteri- ja vektoritiedostoilla?

Vektorigrafiikat

Vektorigrafiikka on grafiikkaa, joka on määritelty viivoista ja polygoneista matemaattisten kaavojen perusteella. Vektorigrafiikka on tehty geometrisilla primitiiveillä, joten sen on helpompi esittää rakenteita ja viivapiirroksia. Suurin osa graafisista elementeistä on tehty vektorimuodossa, kun taas kuvat ovat yleensä rasterigrafiikkaa. Ensisijaisesti vektorigrafiikkaa edustavat tiedostomuodot ovat SVG-, EPS-, PDF- tai AI-grafiikkamuodot. Vektoritiedostojen ei tarvitse muistaa paljon pikseleitä, ne eivät usein ole suuria kilotavuissa, kun taas muut tiedostot, kuten PNG tai JPG, voivat olla todella painavia kilotavuina kuvan monien pikselien vuoksi. Yksi vektorigrafiikan tärkeimmistä eduista on se, että sen kokoa on nopea ja helppo muuttaa sekä suurempiin että pieniin kokoihin menettämättä laatua. Vektorikuvat ovat yleisesti ottaen monipuolisempia ja helpompia käyttää monissa eri asetuksissa ja niiden laatu on sama kuin raskaat rasterikuvat. Tämä on myös syy siihen, miksi ammattigrafiikka tallensi logot, kuvakkeet ja muut olennaiset grafiikat aina vektorigrafiikkana.

Rasterikuvat

Rasterigrafiikkaa kutsutaan myös bittikartoiksi. Bittikartta on ruudukko yksittäisistä pikseleistä (väripisteistä), jotka yhdessä muodostavat kuvan. Rasterigrafiikkaa käytetään ensisijaisesti kameralla otettujen kuvien tai kuvakaappausten tallentamiseen. Pääasiassa rasterigrafiikkaa edustavat tiedostomuodot ovat JPEG-, GIF-, PNG-, TIFF- ja BMP-grafiikkamuodot. Rasterikuvien laatu riippuu kuvan resoluutiosta. Tämä tarkoittaa, että rasterikuvat näytetään tietyllä resoluutiolla. Rasterigrafiikan resoluutio määritellään ”dpi”:llä (pisteitä tuumalla). Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että mitä suurempi dpi, sitä paremmalla resoluutiolla rasterikuva on. Koska rasterikuvat näytetään yhdellä tietyllä resoluutiolla, niiden kokoa ei voi muuttaa ilman, että resoluutio pienenee dramaattisesti. Jos rasterikuvia venytetään tilaan sopivaksi, pikselit muuttuvat näkyvästi rakeisiksi. Rasterikuvat tulisi mieluiten tallentaa tarkoissa mitoissa, jotta pikselit eivät ole rakeisia.

Painatusmateriaalien resoluutio

Todellisuudessa molempia formaatteja voidaan käyttää tulostukseen, mutta jos sinulla on vain matalaresoluutioinen rasteritiedosto, tulosteen laatu voi kärsiä. Vector-tiedostoja voidaan käyttää tulostamiseen resoluutiosta riippumatta, koska niiden kokoa voidaan muuttaa ilman, että grafiikan resoluutio kärsii. Rasterigrafiikka on toinen tarina. Sen määrittämiseksi, onko rasterikuva sopivalla resoluutiolla tulostamista varten, meidän tulee tarkistaa pikselitiheys (dpi). Jos rasterikuvia pitäisi käyttää verkkosivuille, 72-100 dpi olisi optimaalinen resoluutio. Rasterigrafiikka näytetään tyypillisesti 72 dpi:n tarkkuudella, mikä on melko alhainen pikselitiheys. Joissakin rasterigrafiikassa voi olla korkeampi pikselitiheys, mutta useimmat näytöt pystyvät näyttämään vain 100 dpi:n resoluution. Jos rasterikuvaa sen sijaan pitäisi käyttää painatustarkoituksiin esimerkiksi pahvimukeille tai jäätelökupeille, dpi:n tulee olla vähintään 300 dpi, mikä on paljon suurempi pikselitiheys kuin web näyttää. Ensisijainen syy tähän on se, että tätä dpi:tä voidaan muuttaa hieman ilman, että grafiikan laatu kärsii paljon. Painatustarkoituksiin täydellinen ratkaisu olisi joko tehdä grafiikka vektoriversiona, muuten kannattaa luoda rasterigrafiikka, jossa on tarkka painatusmallin mitta ja vähintään 300 dpi.

Eri tiedostomuodot – ja niiden ensisijainen käyttö

Alla käyn läpi joitakin eniten käytettyjä tiedostomuotoja ja mihin niitä ensisijaisesti käytetään. Syvennyn myös, joihinkin asioihin mitä sinun pitäisi tietää käyttäessäsi niitä painotarkoituksiin.

Yleisimmät rasterimuodot

.JPEG

JPEG on yleisimmin käytetty tiedostomuoto rasterikuville kuvien näyttämiseksi verkossa. JPEG-formaatteja voidaan optimoida ja dpi valita, kun kuvaa tallennetaan esimerkiksi Photoshopista. JPEG-kuva on aina neliön tai suorakulmion muotoinen kiinteällä taustalla. Niitä käytetään enimmäkseen verkkosivustojen valokuviin.

.PNG

PNG on myös rasterigrafiikkamuoto. Suurin ero PNG- ja JPEG-kuvien välillä on, että PNG-kuvalla voi olla läpinäkyvä tausta. Yleensä PNG-kuvat ovat korkeammalla resoluutiolla. PNG-kuvia käytetään enimmäkseen logoihin, kuvakkeisiin tai muihin kuviin, jotka näkyvät läpinäkyvällä taustalla.  

.GIF

GIF on kolmanneksi käytetyin rasterikuva ja tiedät yleensä gif-muodon, koska se pystyy tallentamaan enemmän kuvia yhteen kuvaan, josta muodostuu pieni video, joka määritellään myös GIF:ksi. GIF voidaan tehdä jopa 256 RGB-värillä kuvassa, mitä vähemmän värejä kuvassa käytetään, sitä pienempi tiedostokoko. GIF-muotoa käytetään enimmäkseen yksinkertaiseen verkkografiikkaan.

Vaihtoehtoisia rasterimuotoja

.BMP

BMP on lyhenne sanoista Bitmap picture, se on rasterigrafiikkamuoto. Muotoa käytetään ensisijaisesti, kun haluat näyttää enemmän värejä kuin GIF, JPEG ja PNG. Tiedostomuoto voi myös edustaa läpinäkyviä alueita kuvassa. Tiedostomuotoa ei käytetä yleisesti, koska tiedostokoko on todella painava, vaikka resoluutio ei ole erityisen korkea.

.TIFF

TIFF on rasterigrafiikkamuoto, jonka resoluutio on yleensä korkein, mikä tekee tiedostosta suuren. TIFF-grafiikka ei menetä laatua, ja sitä käytetään yleensä tässä muodossa olevien tulostustiedostojen tallentamiseen.

Vektorimuodot

.PDF

PDF-tiedostoa käytetään tavallisesti vektoritiedostona, mutta riippuen siitä, miten PDF on alun perin luotu, se voi olla joko rasteri- tai vektoritiedosto. PDF on eniten käytetty vektoritiedostomuoto, koska se on sekä grafiikan että markkinoijien yleisesti käyttämä muoto, mikä tekee siitä helpon käyttää.

.EPS

EPS-tiedosto on vektoritiedostomuoto, jota käytetään tavallisesti logojen, kuvakkeiden ja muun yrityksesi tärkeän graafisen materiaalin tallentamiseen. EPS-tiedosto voidaan avata uudelleen ja muokata kaikilla ohjelmilla. EPS:ää käytetään parhaiten perustiedostojen säilyttämiseen, joten voit lähettää ne tulostustarkoituksiin.

.SVG

SVG-tiedostot on vektoritiedostomuoto, ja se tarkoittaa Scalable Vector Graphics. Tiedostot tallennetaan XML-pohjaisessa tekstimuodossa, joka kuvaa, miltä grafiikan tulee näyttää. Muoto on resoluutiosta riippumaton kuten muut vektorimuodot. SVG-tiedostot eivät ole yleisesti käytetty vektorimuoto, mutta niillä on sama käytettävyys kuin EPS-tiedostolla.

.AI

AI-tiedosto on vektoritiedosto, joka on luotu Adobe Illustratorilla, mikä tarkoittaa myös sitä, että sitä voidaan muokata vain Adobe Illustratorilla. Ainoa ero tavalliseen vektoritiedostoon on, että sitä voi muokata vain Adobe Illustratorissa, mikä tarkoittaa myös sitä, että sitä käytetään normaalisti suunnittelun tai logon kehitysvaiheessa.

Vektoritekstien hahmottelun tärkeys

Kun tallennat tekstiä vektoritiedostomuodossa, se on normaalisti muokattavissa aina, kun avaat tiedoston uudelleen. Tämä voi kuitenkin aiheuttaa näyttöongelmia tulostettaessa. Varmistaaksesi, että vektoritekstisi näytetään täsmälleen haluamallasi tavalla, samalla kirjasimella, koolla jne., sinun on rajattava tekstisi. Tekstin rajaaminen tarkoittaa, että lukitset tekstin, joten se ei ole enää muokattava fontti, vaan kirjaimet muodostavat graafiset elementit. Piirrä tekstisi varmistaaksesi, että ne näkyvät tulostettaessa täsmälleen haluamallasi tavalla.

Kaikki blogikirjoitukset →