fbpx
← Takaisin blogiin

Värit ja painomenetelmät pahvimukeihin omalla logolla

Kirjoittaja: Steffen Andersen · 9. tammikuun 2023

Pahvimukeihin voi painaa monella eri tavalla, ja käytetty menetelmä liittyy usein siihen, mitä väriyhdistelmiä eri valmistajat tarjoavat. Kyse on siitä, joudutko maksamaan enemmän tietyistä väreistä pahvimukissa vai voitko valita haluamasi värit ilman lisähintaa.

Eri painatusmenetelmistä ja siitä, mitkä niistä ovat parhaita, on monia eri näkemyksiä. Me itse olemme valinneet offsetpainatuksen, koska painolaatat ovat halvempia, minkä ansiosta voimme tarjota kilpailukykyisiä hintoja sekä pienemmille että suuremmille painomäärille. Offsetpainatus on myös yleisimmin käytetty painomenetelmä pahvimukeille. Flexografinen painatus on samanlainen kuin offsetpainatus, koska itse painomenetelmä on samankaltainen molemmissa tyypeissä. Erona on se, että flexopainatus on nopeampaa, mutta painolaatat ovat huomattavasti kalliimpia offsetpainatukseen verrattuna. Muutamat tuottajat käyttävät digitaalipainatusta, koska tämä menetelmä soveltuu hyvin pienempiin painosmääriin ja sillä voidaan varmistaa nopea toimitus hyvään hintaan. Tamponipainatusta käytetään usein muovimukeihin, mutta se ei ole erityisen yleistä paperimukeissa. Tämä johtuu siitä, että se on hitaampi ja epätarkempi kuin muut moniväripainatusmenetelmät. Tämä lyhyt johdatus eri painomenetelmiin vie meidät seuraavaksi värivaihtoehtoihin, joita käytetään. Pantone- tai CMYK-värit ovat yleensä kaksi yleisintä tyyppiä. Käytämme ensisijaisesti CMYK-värejä kaikissa paperimukeissamme, vaikka meillä on myös mahdollisuus käyttää Pantone-värejä tietyissä sävyissä, joita on vaikea saada aikaan CMYK-väreillä.

Table of Contents

CMYK

CMYK on värijärjestelmä, joka perustuu pääväreihin – Cyaani, Magenta, Yellow ja Keycolor (musta). Näitä neljää väriä käytetään nelivärisessä prosessipainossa, ja niitä voidaan sekoittaa keskenään lähes minkä tahansa sävyn aikaansaamiseksi. Kaikki CMYK-asteikon värit ilmoitetaan kunkin perusvärin kylläisyysprosentilla. Esimerkiksi kirkkaan punainen on: Syaani = 0 %, magenta = 100 %, keltainen = 100 %, pääväri = 0 %. Toisin sanoen värit painetussa materiaalissa saadaan aikaan säätämällä kaikkien neljän CMYK-arvon prosenttiosuuksia ylös- ja alaspäin. Näin saat haluamasi värin ilman lisämaksuja.

Pantone

Pantone-värit ovat graafisen painamisen standardi. Pantone-väreissä on erityisiä pigmenttiseoksia eri väreistä, ja ne soveltuvat paremmin tyydyttyneiden värien esittämiseen, koska jokaisella värillä on oma ainutlaatuinen pigmenttiseoksensa. Pantone-värit koostuvat määrätystä määrästä värejä. Tiettyjä värejä ja sävyjä (kuten esimerkiksi oranssia) on vaikeampi tulostaa/saada CMYK-väreillä, joten voi olla hyvä idea tulostaa ne erillisinä Pantone-väreinä. Muita värejä, kuten neon- ja metallivärejä, on täysin mahdotonta tulostaa CMYK-väreillä, joten ne tulostetaan aina erillisinä Pantone-väreinä. Pantone-värejä käytettäessä on vakiokäytäntö, että kaikki painatuksen eri värit lasketaan yhteen, ja siksi on usein tarpeen maksaa lisäväreistä, jotta saat haluamasi mallin.

Ei ole olemassa selkeää vastausta siihen, mikä värimalli pahvimukeihin on paras vaihtoehto. Joillakin voidaan saavuttaa se, mihin toiset eivät yksinkertaisesti pysty. CMYK-väreissä on se hyvä puoli, että voit saada useimmat värit muotoiluun ilman lisämaksua. On kuitenkin joitakin värejä, joita CMYK ei pysty tuottamaan (kuten oranssia, neon- ja metallivärejä), ja niiden osalta on käytettävä Pantone-värejä.

Kaikki blogikirjoitukset →