fbpx
← Takaisin blogiin

Biohajoavuus, FSC® ja hiilidioksidipäästöt

Kirjoittaja: Steffen Andersen · 19. tammikuun 2023

Ympäristöystävällisyys ja ilmastonmuutos ovat monien kuluttajien ja poliitikkojen asialistalla. Useimmat eurooppalaiset valmistajat tarjoavat siksi mahdollisuuden valita ympäristöystävällisiä/biohajoavia paperimukeja.

Alla on kuvaus siitä, mitä tämä tarkoittaa käytännössä. Lisäksi sinulla on myös mahdollisuus tehdä pahvimukista ympäristöystävällisempi vähentämällä sen valmistukseen ja kuljetukseen liittyviä hiilidioksidipäästöjä, mistä kerrotaan myös alempana.

Table of Contents

Biohajoavuus

Tavanomaisissa paperimukeissa on ohut öljykerros, jota käytetään pitämään neste kupin sisällä. Biohajoavissa paperimukeissa tämä ohut öljykerros korvataan rypsiöljyllä, jota kutsutaan PLA:ksi. Kun tämä tavallinen öljykerros vaihdetaan pois, mukista tulee biohajoava. Tämä ei tarkoita sitä, että paperimuki liukenee, jos se hävitetään luonnollisessa ympäristössä, vaan pikemminkin sitä, että se voidaan liuottaa erityisissä teollisissa kompostointilaitteissa. Tällaisia koneita ei ole useimmissa EU-maissa, mikä tarkoittaa, että biohajoavia paperimukeja ei hajoteta biologisesti, vaan ne lähetetään polttoon. Näin ei kuitenkaan todennäköisesti tapahdu täällä EU:ssa, koska suurin osa jätteistämme poltetaan.
© Limepack ØNSK <span style=font weight 400>pahvimukit painatuksella<span>
Biohajoavissa paperimukeissa on se hyvä puoli, että niiden valmistuksessa syntyy vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Tämä johtuu siitä, että rypsiöljyn tuotannossa käytetään vähemmän hiilidioksidia kuin tavallisen öljyn tuotannossa. Lisäksi rypsiöljyn hankinnan yhteydessä syntyy vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin tavallisen öljyn tapauksessa. Me Limepackilla tarjoamme mahdollisuuden valita biohajoavat paperimukit. Tämä on kuitenkin lisämaksullista ja jonkin verran kalliimpaa riippuen siitä, minkä paksuisen kartongin valitset logolla varustettua paperimukiasi varten.

FSC®

Ensinnäkin, miten tuotteesta tulee FSC-sertifioitu? Jotta tuotteesta tulisi FSC-sertifioitu, sekä tehtaan että paperin, josta tuote on valmistettu, on oltava FSC-sertifioituja. Paperista tulee FSC-sertifioitu, kun sitä ei ole valmistettu metsän tai metsästä riippuvaisten eläinten, kasvien ja ihmisten kustannuksella. Tuotteen FSC-sertifiointia on kolmea eri tyyppiä: FSC 100 %, mikä tarkoittaa, että paperi on kokonaan peräisin FSC-sertifioiduista, hyvin hoidetuista metsistä. FSC Recycled tarkoittaa, että kaikki paperi on peräisin uudelleen käytetystä materiaalista. FSC Mix tarkoittaa, että tuotteen sisältämä paperi on peräisin FSC-sertifioiduista metsistä, kierrätysmateriaalista tai valvotusta puusta.  Tehdas saa FSC-sertifioinnin, kun se täyttää FSC-STD-40-004 (V3-0) FI CHAIN OF CUSTODY CERTIFICATION -standardin vaatimukset. Näin varmistetaan, että tehdas hankkii, käsittelee, merkitsee ja myy metsäperäisiä tuotteita, jotka täyttävät FSC:n vaatimukset. Limepackin valmistajat, joiden kanssa teemme yhteistyötä, käyttävät FSC Credit Mix -paperia painettujen biopaperimukiensa valmistukseen, ja jopa tehdas on sertifioitu ja täyttää FSC:n standardit. Kun ostat BIO-paperimukit, paperimukisi valmistetaan FSC Credit Mix -paperista. Meillä on FSC-sertifiointi FSC® C132484, SCS-COC-005763-BC.

Kuljetus

Aiemmin useimmat yritykset tilasivat takeaway-pakkauksensa (ja erityisesti paperimukit) Aasiasta. Suurin osa suurista paperimukitilauksista tuotetaan edelleen Aasiassa. To-go-pakkausten kuljetus Aasiasta Eurooppaan aiheuttaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin kuorma-autokuljetus valmistajalta Euroopassa. Kuitenkin enemmän hiilidioksidipäästöjä syntyy, kun mukit kuljetetaan Aasiasta laivalla kuin kun ne kuljetetaan kuorma-autolla Euroopan sisällä sijaitsevilta valmistajilta. Me Limepackilla olemme päättäneet tehdä tiivistä yhteistyötä useiden eurooppalaisten valmistajien kanssa. Tämä takaa edulliset hinnat sekä pienille että suurille painosmäärille sekä nopeat toimitukset. Kaikki logoilla varustetut painetut paperimukit valmistetaan Euroopassa, mikä tarkoittaa, että kuljetuksen aikana on syntynyt vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Tämä on hyväksi sekä sinulle että ympäristölle.
Kaikki blogikirjoitukset →