fbpx
← Takaisin blogiin

Flexo-painatus ja kaikki siihen liittyvä

Kirjoittaja: Steffen Andersen · 1. helmikuun 2023

Flexopainatus tunnetaan myös nimellä fleksopaino, joka on tehokas painomenetelmä monimutkaisempaan painatukseen suurissa määrissä. Syynä siihen, miksi sitä käytetään useimmiten suurissa painosmäärissä, on se, että perustamis- ja asetuskustannukset ovat yleensä suuri osa kustannuksista. Siinä missä tampopainatusta käytetään yleensä pienempiin määriin, tätä painomenetelmää käytetään yleisesti suuriin määriin. Tässä artikkelissa käymme läpi koko fleksopainoprosessin ja sen, mihin sitä käytetään, sekä vertaamme sitä muihin painomenetelmiin.

Miten se toimii?

Flexopainatuksessa käytetään painolaattoja, ja painatus siirretään suoraan esineeseen painolaattojen avulla. Painolaatat valmistetaan joko fotopolymeeristä tai kumista, koska ne voivat silloin mukautua pintaan, jolle ne on tulostettava, ja painolaatat kestävät myös pidempään. Syy, miksi sitä kutsutaan fleksopainoksi/joustopainoksi, viittaa joustaviin painolaattoihin.  Useimmat fleksopainolevyt valmistetaan nykyään käyttämällä suoraa ”tietokoneelta levylle” -tekniikkaa. Ensin grafiikka kaiverretaan painolevyihin laserin avulla, minkä jälkeen levyt altistetaan UVA-lähteen valolle painolevyjen molemmilla puolilla. Tämän jälkeen painolaatta puhdistetaan yleensä vedellä, mutta myös muita materiaaleja voidaan käyttää, ja kun se on pesty, se kuivataan ja viimeisen kerran se altistetaan valolle. Tämän jälkeen painolaatat ovat käyttövalmiita.  Painolaatat kiinnitetään sitten painokoneiden sylintereihin. Kukin painolaatta voi sisältää vain yhden värin, joten painolaattojen määrä riippuu mallissa käytettyjen värien määrästä. Painatusprosessi toimii sekä CMYK- että Pantone-väreillä, mutta sitä käytetään useimmiten Pantone-väreille, koska jokaiseen painolaattaan lisätään yksi väri. Lisätty muste kuivuu yleensä myös todella nopeasti kuivausrullien läpi, jotta varmistetaan, että värit eivät sekoitu keskenään. CMYK-värejä käytettäessä kuivausprosessi alkaa ensin, kun kaikki värit on lisätty.  Väri levitetään rullien läpi, jotka yhdistyvät painolevyihin. Painoväriä sisältäviä teloja ja painolevyjä painetaan toisiaan vasten kevyellä paineella, jotta väri siirtyy painoväriin. On myös toinen rulla, joka poistaa ylimääräisen painovärin, jotta varmistetaan, että painolevylle levitetään oikea määrä painoväriä. Prosessi varmistaa, että painolevyt saavat pienen kerroksen painoväriä koko tulostusprosessin ajan, koska samanaikaisesti painolevyt levittävät painoväriä tulostettaviin kohteisiin.  Rullat yhdistävät prosessin toisiinsa, sillä juuri rullat pitävät painolaatat paikoillaan ja ne myös siirtävät painettuja esineitä vaihe vaiheelta toiselle. Telojen määrä riippuu värien määrästä ja käytettävistä värimalleista.

Mihin sitä käytetään?

Flexopainatusta käytetään paljon pakkausten painamiseen, ja sitä käytetään erityisesti muovipintojen painamiseen. Mutta koska painomenetelmä on todella tehokas, sitä voidaan käyttää myös tarrojen ja muiden tavallisempien painokohteiden painamiseen. Teemme yhteistyötä parin valmistajan kanssa, jotka käyttävät tätä fleksopainomenetelmää esimerkiksi voipaperillemme suurissa erissä. Se on myös käytetyin painomenetelmä tekstiilipainatuksessa, koska painatus lisätään suoraan vaatteisiin.

Flexopainatus vs offset-painatus

Offsetpainolla ja fleksopainolla on monia yhtäläisyyksiä, joiden ansiosta niillä on joitakin samoja etuja: Nopea ja tehokas prosessi, jonka ansiosta se soveltuu hyvin suuriin määriin, helppo sovittaa sekä CMYK- että Pantone-väreihin (offsetpaino toimii kuitenkin ensisijaisesti CMYK-väreillä) ja grafiikan ja kuvien korkearesoluutioinen tulostus.  Kaksi eroa on kuitenkin olemassa: Flexopainossa painolaattojen valmistaminen vie enemmän aikaa, minkä vuoksi flexopainon aloituskustannukset ovat korkeammat kuin offsetpainon. Toinen on se, että fleksopaino on parempi tulostettaessa monimutkaisemmille pinnoille, kuten muoville ja metallille, eikä tavallisille pinnoille. Jos haluat tietää lisää offsetpainatuksesta, olemme tehneet siitä tämän artikkelin.

Flexo-painatus vs tamponipainatus

Flexopainatus ja tamponipainatus ovat kaksi painomenetelmää, joita käytetään yleisesti, kun kyseessä on painaminen kuperammille pinnoille esimerkiksi muoville ja metallille. Erot ovat kuitenkin siinä, että fleksopainossa voidaan käyttää sekä CMYK- että Pantone-värejä, kun taas tamponipainossa voidaan käyttää vain Pantone-värejä. Toinen ero on se, että tamponipainatus on parempi pienille määrille, koska perustamiskustannukset ovat alhaiset, kun taas fleksopainatuksen perustamiskustannukset ovat melko korkeat, ja se on tarkoitettu suuremmille määrille. Jos haluat lisätietoja tamponipainatuksesta, olemme laatineet prosessia käsittelevän artikkelin.

Flexo-painatus vs kirjapaino

Flexopainatus on yksi pakkausteollisuuden yleisimmistä painomenetelmistä, kun taas kirjapainoa käyttävät lähinnä harrastajapainajat. Kirjapainoa käytetään ensisijaisesti hyvin pieniin eriin ja hyvin erikoistuneeseen painatukseen, jossa käytetään esimerkiksi kohopainatusta. Kirjapainomenetelmä ei ole kovin mukautuva erilaisille pinnoille, kun taas fleksopainolla voidaan painaa lähes kaikkeen ja suurissa määrissä. Kirjapainopainon laatu on usein myös hieman heikompi, mutta monet pitävät siitä sen antaman autenttisuuden vuoksi. Haluatko oppia lisää kirjapainosta, niin käy katsomassa täältä?

Flexo-painatus vs syväpaino

Flexopainatuksella ja syväpainatuksella on ensisijaisesti yhteistä se, että niitä käytetään tuotteiden painamiseen suurina määrinä. Niitä käytetään kuitenkin eri teollisuudenaloilla: fleksopainatusta käytetään pakkausteollisuudessa ja erityisesti monimutkaisten pintojen painamiseen, kun taas syväpainatusta käytetään paperi- ja tekstiilituotteiden painamiseen. Syväpaino ei ole laajalle levinnyt painomenetelmä, koska aloituskustannukset ovat todella korkeat, ja on painettava useita miljoonia kappaleita, jotta se olisi kustannustehokas. Painomenetelmässä voidaan käyttää sekä CMYK- että Pantone-värejä, mutta yleensä käytetään Pantone-värejä. Haluatko tietää lisää syväpainosta? Sitten olemme kirjoittaneet artikkelin koko prosessista.

Flexo-painatus vs digitaalinen painatus

Flexopainolla ja digitaalipainolla ei ole paljon yhteistä, vaan ne ovat usein vastakohtia, kun puhutaan painomenetelmistä. Digitaalinen painatus sopii hyvin pienille määrille, koska siinä ei käytetä painolevyjä ja käytetään CMYK-värejä. Flexotulostus sopii hyvin suurten määrien tulostamiseen, koska painolevyjä voidaan käyttää monta kertaa, ja se käyttää tulostuksessa Pantone-värejä. Flexopainatuksen painolaattojen valmistaminen on melko kallista. Tärkein ero on se, että fleksopainatusta käytetään ensisijaisesti kuperille pinnoille tulostamiseen, kun taas digitaalisella painatuksella voidaan tulostaa vain paperituotteille. Haluatko oppia lisää digitaalisesta painatuksesta, niin lue artikkeli prosessista täältä.

Kaikki blogikirjoitukset →