fbpx
← Takaisin blogiin

Mitä ovat RGB- ja heksadesimaalivärit?

Kirjoittaja: Steffen Andersen · 16. helmikuun 2023

RGB-värit ovat ylivoimaisesti käytetyin väriprosessi, ja ne ovat väriprosessi, jonka kohtaat monta kertaa päivän aikana. Näet ne joka kerta, kun katsot näyttöä, olipa se sitten televisio, puhelin tai tietokone. Haluaisitko tietää lisää siitä, mitä RGB tarkoittaa, miten väriprosessi toimii ja miten värit näkyvät näytöissä ja mihin RGB-värejä käytetään? Sitten käsittelemme kaiken tämän seuraavassa artikkelissa. RGB-värejä kutsutaan RGB-väreiksi siksi, että se tarkoittaa punaista, vihreää ja sinistä. Saattaa tuntua oudolta, että järjestelmää kutsutaan juuri näiden kolmen värin mukaan, mutta se johtuu siitä, että punainen, vihreä ja sininen ovat järjestelmän päävärit. Näitä kolmea väriä voidaan yhdistellä millä tahansa värillä, jonka haluat näyttää. Värin voimakkuus riippuu sinisen, punaisen tai vihreän voimakkuudesta. Se, että värin voimakkuutta voidaan säätää lisäämällä enemmän tai vähemmän jompaakumpaa näistä kolmesta väristä, on erittäin tärkeää graafisille suunnittelijoille, kun he tekevät ainutlaatuisia malleja.  Koska väriprosessi toimii siten, että värin voimakkuus/ kirkkaus lisääntyy, mitä enemmän väriä lisätään, se tarkoittaa, että jos haluat puhtaan valkoisen värin, sinun on lisättävä kaikki värit maksimi-intensiteetillä (100 %). Jos kuitenkin lisäät sekä punaisen, vihreän että sinisen värin pienimmällä intensiteetillä (0 %), saat puhtaan mustan värin.  Näin toimitaan siksi, että RGB on additiivinen väriprosessi, jossa värit kirkastuvat sitä kirkkaammiksi, mitä enemmän intensiteettiä lisätään. Tämä on vastakohta CMYK-värimenetelmälle, jossa värit muuttuvat tummemmiksi, mitä suuremmalla intensiteetillä värejä lisätään.

Heksavärit vs. RGB-värit

RGB-värejä voidaan kutsua myös heksadesimaaliväreiksi tai lyhennettynä heksaväreiksi. Heksavärien ja RGB-värien välillä on pieni ero, kyse on vain siitä, miten värikoodi näytetään suunnitelmaa tehtäessä. Heksaväri kirjoitetaan #-kirjaimella ja sen jälkeen kuusinumeroisella koodilla, jossa yhdistyvät kirjaimet ja numerot, kun taas RGB-väri ilmoitetaan koordinaatteina, esimerkiksi 255, 91, 51.  RGB-koodin kolme eri numeroa määrittävät kunkin värin voimakkuuden, punaisen, vihreän ja sinisen. Voimakkuuden vaihteluväli on 0:sta 255:een, mikä tarkoittaa, että 255 on suurin voimakkuus ja 0 on pienin voimakkuus. Jos siis haluat puhtaimman punaisen värin, se on (255, 0, 0), puhtaimman vihreän värin (0, 255, 0) ja tietysti puhtaimman sinisen värin (0, 0, 255). RGB-värit annetaan tällä koodilla siksi, että RGB-värit ovat ohjelmistosuunnittelussa käytetyin väriprosessi, ja nämä koodit on helppo sisällyttää ohjelmistokoodiin.

Missä RGB-värejä käytetään

Kuten tämän artikkelin alussa kirjoitettiin, RGB-värejä käytetään kuvien, videoiden tai muiden elementtien näyttämiseen valaistulla näytöllä, kuten näytöissä, tableteissa, älypuhelimissa jne. RGB-värejä käytetään yleisesti ottaen lähes kaikissa digitaalisissa medioissa, jotka käyttävät valaistuja värejä, eli myös kameroissa ja skannereissa. RGB-väreillä voit luoda kaikki haluamasi värit, joten se, kuinka tarkat värit näytetään ja kuinka paljon värejä kuvassa näytetään, riippuu näytön laadusta ja resoluutiosta, jolla tiedosto on tallennettu. Työskentely RGB-väreillä on täydellinen tapa aloittaa työskentely suunnittelun parissa ja kehittää graafisia elementtejä. Ainoa asia, joka sinun on muistettava, on se, että CMYK-väreillä ei voida näyttää tiettyjä värejä kuten RGB-värijärjestelmällä. RGB-väriprosessia ei voi käyttää painotarkoituksiin, kuten esitteisiin ja muihin fyysisiin esineisiin.

Miten RGB-värit näytetään?

RGB on käytetyin tapa näyttää värit näytöissä, ja se tapahtuu RGB-salaman avulla. RGB-ledit valaisevat näyttöjä, mutta jos näet pelaajan tietokoneen ja näet siitä lähtevän erilaisia valoja, se on myös RGB-valoja, jotka tekevät sen. RGB-valoa käytetään paljon muuhunkin kuin vain digitaalisiin asioihin, mutta sitä voidaan käyttää myös lampuissa, tuulettimissa ja neonvaloissa. Hienoa RGB-valossa ja väreissä on se, että voit valita valon useina väreinä tai vain yhtenä riippuen siitä, mikä näyttää mielestäsi hyvältä.  Miten RGB-valo sitten toimii? Se toimii todella yksinkertaisesti, ja kaikki palautuu siihen, että RGB-valo toimii kolmen värin, punaisen, vihreän ja sinisen, avulla. Kun RGB-valoa tehdään, se on kolme eriväristä LEDiä, jotka on yhdistetty, ja olet ehkä jo arvannut, mitkä värit, kyllä, se on tietenkin yksi punainen LED, yksi vihreä LED ja yksi sininen LED.  Kun nämä kolme LEDiä yhdistyvät, ne toimivat aivan kuten tavalliset RGB-värit, ja ne voivat muodostaa lähes kaikki haluamasi värit ja tietenkin heijastaa RGB-värejä, jotka olet valinnut web-grafiikan suunnitteluun. Yksi syy siihen, miksi RGB-valoista on tullut niin suosittuja, kun niitä ei käytetä vain näyttämään elementtejä näytöillä, on se, että niitä on erittäin helppo muokata. Miten RGB-valot asetetaan, kun niiden pitäisi näyttää grafiikkaa näytöissä, televisioissa tai muissa suurissa näytöissä? Se näytetään siten, että grafiikan jokainen pikseli (pienet pisteet, jotka näet kuvissa, jos ne ovat matalaresoluutioisia) on kolme pientä ja hyvin lähellä toisiaan olevaa punaista, sinistä ja vihreää valonlähdettä. Kun tätä katsotaan normaalilla katseluetäisyydellä, silmä ei huomaa, että kyseessä on itse asiassa kolme eri värilähdettä. Kaikki nämä pikselit yhdessä muodostavat lopulta kuvan, grafiikan tai videon, joka näytetään näytöllä.

Yhteenveto

RGB-väriprosessi on hyvin mukautuva värijärjestelmä, jota voidaan käyttää monissa eri ympäristöissä, minkä vuoksi se on myös käytetyin värijärjestelmä, joka vaikuttaa tietämättämme kaikkien jokapäiväiseen elämään. Jos sinulla on muita kysymyksiä RGB-väreistä tai jos emme selittäneet jotakin tarpeeksi hyvin, kerro meille.
Kaikki blogikirjoitukset →