fbpx
← Takaisin blogiin

Muovimukien valmistuksessa käytettävät eri muovityypit

Kirjoittaja: Steffen Andersen · 9. tammikuun 2023

Muovi on yksi eniten keskustelua herättäneistä pakkausmateriaaleista, koska sillä on ympäristövaikutuksia luontoon ja meriin. Monet valmistajat käyttävätkin paljon aikaa ympäristöystävällisempien muovimukien kehittämiseen. Tässä kirjoituksessa käsittelemme erilaisia materiaaleja, joista muovimukit voidaan valmistaa, sekä niiden ympäristövaikutusten hyviä ja huonoja puolia.

Table of Contents

PET

PET-muovi on käytetyin muovimateriaali sekä pakkauksissa että muissa muovituotteissa. PET on lyhenne sanoista polyetyylitereftalaatti, joka valmistetaan naftasta, joka on öljyn uutetta, ja se on siis valmistettu luonnonvarasta. Se ei siis ole kierrätysmuovia vaan 100-prosenttisesti uutta muovia, ja sitä käytetään siksi muovimukien ja muiden elintarvikepakkausten tavanomaisena materiaalina. Koska valmistajien voi olla todella vaikeaa saada käyttää kierrätysmuovia elintarvikepakkauksissa EU:n säädösten vuoksi. PET:stä valmistettu muovi voidaan kierrättää, mutta jos sitä käytetään elintarvikepakkausten, kuten muovimukien tai -korkkien valmistukseen, kierrätyslaitosten voi joskus olla vaikea järjestää sitä. Elintarvikepakkausten muovia ei nimittäin voi sekoittaa tavalliseen muoviin kierrätysprosessissa, koska elintarvikepakkausten kierrätysprosessi on erilainen. PET-muovi ei pysty hajoamaan luonnossa, eivätkä kompostoitavat laitokset pysty hajottamaan niitä myöskään. Siksi se joko kierrätetään tai poltetaan energiaksi.

rPET

rPET-muovi ei ole laajalle levinnyt muovimateriaali, ja sitä käytetään lähinnä rakennushankkeissa. rPET-muovi on lyhenne sanoista recycled polyethylenterephthalat, joten se on itse asiassa vain kierrätetystä PET:stä valmistettua muovia. Näin varmistetaan silti sama muovin laatu. rPET-muovia ei yleensä käytetä elintarvikepakkausten valmistukseen EU:n elintarvike- ja terveysturvallisuussääntöjen vuoksi. Jotkin valmistajat, joilla on suuret tuotantolaitokset, testaavat rPET-muovia muovimukeja varten. Valmistajat, joiden kanssa teemme yhteistyötä, pystyvät valmistamaan 50 % rPET-sertifioitua, joten mukit on valmistettu 50 % kierrätysmuovista. RPET-muovia voidaan kierrättää, samoin kuin PET-muovia ennenkin, mutta rPET-muovia voidaan kierrättää vain enimmäismäärä kertoja, ennen kuin sen stabiilius heikkenee. RPET-muovin hajoaminen on samanlaista kuin tavallisen PET-muovin.

PLA

PLA-muovi ei ole vielä kovin käytetty muovimateriaali, mutta sitä käytetään ensisijaisesti elintarvikepakkauksissa, jotta voitaisiin tarjota kestävämpää muovimateriaalia. PLA-muovi on lyhenne sanoista polylactic acid, mikä tarkoittaa, että muovi on itse asiassa valmistettu kasvipohjaisista materiaaleista ja yleensä maissista. Monet valmistajat pystyvät käyttämään PLA-muovia tuotannossaan, mutta koska PLA-muovista on maailmanlaajuinen pula, useimmat valmistajat eivät pysty toimittamaan PLA-muovimateriaaleja. PLA-muovi voidaan teknisesti kierrättää, mutta PLA-muovin luonteen vuoksi se ei ole kovin vahva materiaali. Kierrätetystä PLA-muovista valmistetusta lopputuotteesta ei olisi mitään hyötyä, eikä kierrätetylle PLA-muoville ole markkinoita sen laadun vuoksi. PLA-muovi poltetaan siksi useimmiten energiakäyttöön, ja oikeanlaisilla laitteilla se voidaan hajottaa. PLA-muovia voidaan hajottaa erityisten teollisuuslaitosten avulla, ja sen hajottaminen kestää jonkin aikaa, mutta suurin ongelma on se, että monissa maissa ei ole tarvittavia laitoksia PLA-muovin hajottamiseen.  

Yhteenveto

Muovin kierrätykseen ja hajottamiseen liittyvä ensisijainen ongelma, olipa kyseessä sitten PLA-, PET- tai rPET-muovi, on se, että se olisi jaettava oikeisiin laitoksiin, jotta ne voivat valita, miten sitä käsitellään prosessissa.

Kaikki blogikirjoitukset →