fbpx
← Takaisin blogiin

Myytit paperi- ja muovipakkauksista

Kirjoittaja: Steffen Andersen · 13. tammikuun 2023

Parin viime vuoden aikana on käyty pitkään keskustelua siitä, ovatko paperi- vai muovipakkaukset ympäristöystävällisempiä pakkauksia. Viime aikoina on tullut vain yksi vastaus, ja se on ollut, että muovipakkaukset ovat huonoja ympäristölle ja paperipakkaukset ovat ainoa oikea vaihtoehto. Tässä postauksessa sukellamme siihen, mitkä ovat kunkin pakkausmateriaalin ympäristöystävällisyyden hyvät ja huonot puolet.

Hajoavuus

Kun puhutaan muovipakkauksista, ensimmäisenä tulee mieleen muovipakkausten hajoavuus ja erityisesti se, että suurin osa pakkauksista päätyy mereen. Yksi muovipakkausten huonoimmista ominaisuuksista ympäristön kannalta saattaa olla myös yksi niiden parhaista ominaisuuksista, muovipakkausten kestävyys ja hajoavuus. Ei ole olemassa tarkkaa aikataulua siitä, kuinka kauan muovipakkausten hajoaminen kestää, mutta todennäköisesti hajoaminen kestää ainakin pari vuosisataa. Jos sitten verrataan tätä paperipakkauksiin, joiden hajoamisajan tiedetään olevan lyhyempi, hajoamisaika vaihtelee paljon tuotteesta toiseen. Se vaihtelee paljon tuotteesta toiseen, koska monet paperituotteet on päällystetty muovilla, jotta paperi kestää nesteitä – näin on esimerkiksi paperimukien, maitopurkkien ja elintarvikelaatikoiden kohdalla. Esimerkiksi paperipillien hajoaminen luonnossa kestää 6-9 kuukautta, mutta jos kyseessä on paperimuki, sen hajoaminen kestää yli kymmenen vuotta. Kuinka suuri osa Euroopassa valmistetuista muovipakkauksista päätyy sitten luontoon ja meriin? Euroopassa olemme itse asiassa melko hyviä lähettämään jätteemme kompostoitaviin laitoksiin ja varmistamaan, että se, mikä voidaan kierrättää, kierrätetään ja loput poltetaan ja muutetaan energiaksi. Todellisuudessa suurin osa valtameriin joutuvasta muovijätteestä on peräisin Aasiasta ja Afrikasta.

Hiilidioksidipäästöt tuotannon aikana

Tuotannon aikana syntyvät hiilidioksidipäästöt ja niiden vaikutus ilmastoon ovat yksi niistä ympäristöystävällisistä pakkauksista käytävässä keskustelussa huomioon ottamatta jäävistä asioista, joita ei oteta huomioon. Muovituotteet valmistetaan uuttamalla öljystä naftaa, joka kuumennetaan ja muotoillaan pakkauksen muotoon. Muovin tuottaminen ja valmistaminen on melko yksinkertaista. Paperin valmistaminen on hieman pidempi prosessi, koska puut on kaadettava ja tehtävä puumassaksi, ennen kuin siitä tehdään paperia, ja lopuksi se on lähetettävä laitokseen, jossa siitä tehdään lopputuote. Paperimukien pidempi tuotantoprosessi näkyy myös tuotannon aikana syntyvissä hiilidioksidipäästöissä, sillä paperimukit tuottavat yli viisi kertaa enemmän hiilidioksidia kuin muovimukit[1].

Kierrätettävyys

Useimpien paperimateriaalien ja muovimateriaalien kierrätettävyys on hyvin samankaltaista. Ensinnäkin niitä kierrätetään harvoin, jos ne ovat olleet kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa, koska jos ne joutuvat väärään erään, se voi tuhota kierrätysmuovia tai -paperia täynnä olevan erän. Tämä johtuu siitä, että kierrätyspaperia ja -muovia ei voida käyttää elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvien materiaalien, kuten pahvimukien, muovimukien jne. valmistukseen. Monet kierrätyslaitokset eivät valitettavasti myöskään pysty kierrättämään elintarvikepakkauksia, koska niillä ei ole menettelyjä tai koneita tällaisten pakkausten tai materiaalien kierrättämiseen. Kierrätyksen sijasta jäte poltetaan ja käytetään energiantuotantoon, mikä on ympäristön kannalta ihan hyvä asia, mutta parasta olisi, että se kierrätettäisiin. Jotkin paperituotteet, esimerkiksi biohajoavat pahvimukit, joissa on vesipohjainen pinnoite, ovat kuitenkin poikkeus kierrätettävyyden suhteen. Nämä paperimukit on sertifioitu AAA-kierrätettäviksi (kierrätettävyys 95 %), ja ne voidaan teknisesti kierrättää tavallisen paperin kanssa ja käyttää elintarvikekontaktimateriaalien valmistukseen. Jotta jätelaitosten olisi helpompi erottaa nämä mukit tavallisista mukeista ja jotta ne voitaisiin lajitella oikein, ne merkitään myös numerolla ”21” pohjaan. Siitä huolimatta nämä jäteasemat saattavat olla niin tottuneita poimimaan muovipäällysteiset paperimukit, etteivät ne hyväksy kierrätettäviä mukeja. Kaiken kaikkiaan se, mikä vaikuttaa eniten siihen, kierrätetäänkö paperi- tai muovipakkaukset, on se, lähetetäänkö ne oikeisiin laitoksiin, joissa on koneet niiden kierrättämiseen. Tämä tarkoittaa, että sekä maan jätteenkäsittely että laitosten tekniikka ratkaisevat sen, kierrätetäänkö tuotteet.

Yhteenveto

Johtopäätöksenä tästä on oltava, että se, miten materiaalit hävitetään, määrittää, mitkä tuotteet ovat enimmäkseen ympäristöystävällisiä. On paljon muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat tuotteiden ympäristöystävällisyyteen, mutta ilmaston ja hiilidioksidipäästöjen osalta on otettava huomioon, että tuotanto ja materiaalien hävittäminen on tärkeää. Olemme yleisesti ottaen sitä mieltä, että meidän pitäisi pyrkiä tekemään ympäristöystävällisempiä tuotteita pakkausteollisuudessa, mutta aina ei ole paras tapa vähentää ympäristövaikutuksia vain kieltämällä ja poistamalla muovipakkaukset.


[1] Hocking.SpringerVerlag.Energy Use of 5 Different Cups – energy analysis

Kaikki blogikirjoitukset →